Dome slatki dome
OBLIKOVNE MOGUĆNOSTI

Kombinacijom stakla s drvom nastaju atraktivni komadi namještaja
Objavljeno 16. siječnja, 2020.

Staklo je specifičan materijal. Vizualno krhko, zbog svoje transparentnosti, daje lakoću i eleganciju elementima namještaja u kojima se pojavljuje. Osjetljivost stakla korigira se načinima obrade koji mu povećavaju čvrstoću i osiguravaju da se ne raspada u oštre komade prilikom pucanja. Kompaktnost stakla, (primjerice kaljenog stakla), prilikom pucanja čini ga sigurnim za uporabu u kućanstvima, jer je mogućnost ozljeđivanja svedena na minimum.

Kombinacijom stakla s drvom ili pločastim materijalima, nastaju atraktivni komadi namještaja, a pogotovo kada se u ostakljene dijelove integrira rasvjeta. Kontrast, koji stvara vizualni dojam punog i praznog, vrlo je dojmljiv, a konačan efekt ovisi o veličini samog elementa, udjelu stakla, poziciji u prostoru, itd.

Oblikovne mogućnosti koje se stvaraju kombinacijom stakla s drugim materijalima neograničene su. Stakleni dijelovi najčešće se postavljaju u više zone elemenata kako bi bili zaštićeniji od udaraca, ali i zbog vizualnog dojma koji zahtijeva postavu „lakših“ staklenih dijelova na „teže“, pune elemente. Igrom vertikalnih i horizontalnih smjerova, elementi namještaja postaju dinamični.

Stakleni dijelovi mogu se postaviti u donju zonu elemenata. Iako je neobično da su vizualno „lakši“ elementi baza punima, tako se stvara efekt lebdećeg namještaja u prostoru. Elegancija se dodatno naglašava jednobojnim frontama, pogotovo u bijeloj boji visokog sjaja, koja je i dalje vrlo popularna.

Vitrine su obično organizirane kroz vertikalno postavljene police. No, ako trebate vitrinu većih dimenzija, podijelite ju na pune i transparentne zone i to u horizontalnom smjeru. Na taj se način stvara dopadljiv dizajn koji odskače od klasičnog poimanja vitrine. Ovakvi komadi namještaja idealni su za blagovaonice i dnevne boravke, ali će svojom prisutnošću ukrasiti i komunikacijske zone.

Transparentne staklene police bit će idealna pregrada prostora koji želite funkcionalno podijeliti, ali ne u potpunosti pregraditi. Polica može biti kompletno izrađena od transparentnog ili obojenog stakla, a poseban efekt stvara se kombinacijom s punim materijalima koji se koriste kao nosiva konstrukcija. Kontrast punih materijala s naglašenom debljinom ploča i tankih transparentnih staklenih polica dojmljiv je i efektan u prostoru. Trendovska primjena stakla popularizira primjenu staklenih blagovaonskih stolova.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Transparentno
Primjena transparentnog stakla postaje učestala i u kuhinjama. Iako, radi općeg dojma, ovakav dizajn kuhinje traži uredno posloženo posuđe iza staklenih fronti, ukupan dojam je vrlo efektan i atraktivan. Praktično rješenje je integriranje staklene vitrine, koja je često sastavni dio blagovaonice, u korpus kuhinje. Masivni kuhinjski otok vizualno olakšajte uvođenjem staklenih dijelova u obliku osvijetljenih minivitrina. Otok će izgledati vrlo elegantno i dekorativno, posebice kad je prostorno povezan s blagovaonicom i dnevnim boravkom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana