Dome slatki dome
NJEGA ZIMI

Biljkama omogućite vlagu, toplinu, svjetlo i hranu
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Zalijevanje biljaka ovisno je o mnogim faktorima koji utječu na biljke, ponajprije o vremenskim prilikama

Primjena lončanica vezana je uz njihovu uskrsnu vrijednost, karakter rada i trajnost biljke. Da bi sobno bilje bilo zdravo i lijepo, a nama na veselje, treba zadovoljiti njezine vegetativne faktore, a to su vlaga, toplina, zrak, svjetlo i hrana.

Količina vlage vezana je uz stadij biljke, dakle stadij nicanja, stadij rasta mladih i većih biljaka i stadij mirovanja. Poznato je da nedostatak vlage utječe kod nekih vrsta na raniju cvatnju. Međutim, takva ranija cvatnja ne može pružiti onu cvjetnu ljepotu kao pri normalnim uvjetima vlage i kasnijoj, odnosno vremenski normalnijoj cvatnji. Zalijevanje biljaka ovisno je o mnogim faktorima koji utječu na biljke, ponajprije o vremenskim prilikama i godišnjem dobu, potom razvojnom stadiju biljke o stvaranju korijena i korijenove mase te o brzini rasta i načinu življenja. Svaka će biljka zahtijevati veće količine vode ako je ozračje suho, ako ih držimo na svjetlom i sunčanom mjestu, na visokoj temperaturi. Veće potrebe za vodom biljka će imati i ako ima snažan rast, jako zakorjenjenje i ako potječe s vlažnog staništa. Manje količine vode dodajemo biljci ako je visoka relativna vlaga zraka, ako je niža temperatura, kod polaganijeg rasta, pri mirovanju, kad biljka ima slabo razvijen korijenov sustav i ako potječe sa suhog staništa.

Optimalna toplina
U svojim izvornim staništima vanjska građa biljke uvjetovana je sadržajem relativne vlage u zraku. Dobro nam je poznato da biljke koje traže visoku relativnu vlagu imaju veliku lisnu površinu, dok sukulente traže nisku zračnu vlagu i imaju mesnato ili tvrdo lišće.

Toplina je od izuzetne važnosti za opstanak sobnog bilja, odnosno za odvijanje životnih procesa u biljci. Toplina može biti optimalna, što znači da su životni uvjeti biljke najnormalniji. Minimalna toplina je najniža točka topline na kojoj se biljka može održati da ne propadne, ili se ne smrzne. Dok je maksimalna temperatura ona najviša koju biljka može podnijeti, a da ne nastrada. Znamo da obično kaktusi i sukulente mogu podnijeti najviše temperature. Za vrijeme mirovanja znamo da moramo biljci osigurati manje topline. Često takve lončanice koje ulaze u stadij mirovanja izdvajamo od ostalih i premještamo ih u negrijane svijetle prostore gdje se ne mogu smrznuti. Temperatura i zračna vlaga imaju bitan utjecaj na transpiraciju, tj. gubitak vode iz biljke. Tako pri niskoj temperaturi i visokoj relativnoj vlagi, transpiracija se smanjuje. Kod više temperature i visoke relativne vlage zraka transpiracija se odvija normalno. Jaka transpiracija odvija se kad je temperatura visoka, a niska relativna vlaga, što je kod nas česta pojava ljeti. Uzduh, dakle zrak u stambenim prostorima u kojima živimo i držimo sobno bilje, ne smije biti ustaljen, mora biti svjež i zdrav.

Zemlju treba mijenjati
Pravilna ishrana lončanica također ima bitan utjecaj na raskoš i ljepotu svake sobne biljke. Biljke u loncu imaju malo zemlje iz kojih biljka brzo iscrpi hranu, pa zemlju u loncu moramo mijenjati. Kada mijenjati zemlju u loncu ovisi u kojoj se fazi biljka nalazi (fazi mirovanja, glavnog rasta, zriobe ili mirovanja). U fazi mladosti biljka ne iscrpi tako brzo hraniva iz zemlje u loncu kao u vrijeme brzog ili glavnog rasta, kada biljka najjače koristi hranu i najbrže raste i najviše se razvija. Velike količine hrane biljka iscrpi i u vrijeme stvaranja generativnih organa. U fazi mirovanja različito je da li je biljka potpuno u mirovanju, ili ima zimski stadij mirovanja kada tek toliko crpi hranu da bi opstala na životu.

S biljkama treba živjeti, poznavati njihove životne potrebe. Svi oni koji svoje lončanice zaista vole potrudit će se da čim više saznaju o njima i s veseljem će se brinuti i održavati ih, a one će to zasigurno znati uzvratiti svojom ljepotom.
Jasminka Knežević
Neke podnose tamnije
Nedostatak svjetla prouzročuje izduženje biljke. Budući da lončanica teži k svjetlu, takve izdužene biljke postaju neugledne i neotporne. Najbolje je kad biljka dobiva svjetlo prirodnim putem. Svjetlost ima izuzetno značenje za stvaranje generativnih organa, tj. cvijeta, pa i na samu cvatnju kao i na rast biljke. Izuzeće su neke lončanice koje dobro podnose sjenovit i tamniji prostor, jer takve uvjete života imaju i na svojim izvornim staništima.
Biljke u loncu imaju malo zemlje iz kojih biljka brzo iscrpi hranu, pa zemlju u loncu moramo mijenjati
Dnevno osvjetljenje
Većina lončanica može se podijeliti na biljke kratkog ili dugog dana te na neutralne. Biljke kratkog dana pretežito potječu s ekvatorijalnog područja, dok biljke dugog dana potječu s kontinentalnog područja i traže dnevno osvjetljenje već od 14 sati. Biljke kratkog dana u našim će uvjetima cvjetati tijekom zime, dok će biljke dugog dana kod nas cvasti tijekom ljeta za najdužih dana.
Odgovarajuća temperatura
Minimalna temperatura u kućnim uvjetima je oko 0 stupnjeva, pri toj temperaturi već veliki broj lončanica propadne, dok tropske biljke mogu podnijeti maksimalne temperature čak do 60 Celzijevih stupnjeva. Potreba biljke za temperaturom ovisna je o uzgojnom stadiju biljke.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna