Mozaik
NA FILMSKOM FESTIVALU OVE GODINE OD 12. DO 23. SVIBNJA

Spike Lee predsjednik žirija u Cannesu
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Redatelj Spike Lee predsjedat će žirijem ovogodišnjega Filmskog festivala u Cannesu, koji će se održati od 12. do 23. svibnja. Lee je kazao da mu je čast što će postati "prva osoba iz afričke dijaspore izabrana na prestižnu poziciju predsjednika žirija najvažnijega filmskog festivala na svijetu". "Kad su me nazvali i rekli da mi se nudi prilika da postanem predsjednik žirija u Cannesu 2020., bio sam istodobno šokiran, sretan, iznenađen i ponosan", dodao je.

Direktor Festivala Thierry Fremaux pojasnio je da imenovanje prvoga Afroamerikanca predsjednikom žirija u Cannesu nije nikakva politička odluka, već poruka univerzalnosti. Organizatori se nadaju da će provokativni američki redatelj uspjeti "prodrmati" svjetsku filmsku elitu. Imena ostalih članova žirija bit će objavljena u travnju. Lee je jedno od najvećih imena američke neovisne produkcije i autor filmova među kojima su "She’s Gotta Have It", "Malcolm X" i "Inside Man".

Upravo je Filmski festival u Cannesu lansirao Leeja nako što je 1989. na ovom festivalu prikazan njegov film "Do the Right Thing"; 2018. je njegov posljednji film "BlacKkKlansman" osvojio veliku nagradu žirija, a potom je Lee za isti film osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HAVC PODRŽAVA DRUŠTVENU KAMPANJU #OSTANIDOMA

Gdje se sve mogu gledati
besplatni filmovi online?

2

PRIRODA PROCVJETALA

Životinje uživaju u slobodi zbog karantene ljudi

3

EMILY BLUNT PREDSTAVLJA SVOJ FILM “MJESTO TIŠINE 2”

Film o ljudskoj vrsti i načinu na koji se suočava s krizom