Kultura
ZAGREBAČKI SOLISTI U BERLINU

Koncert za početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Hrvatsko preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske unije svečano je obilježeno i u Berlinu, i to koncertom Zagrebačkih solista. Dan uoči međunarodnog otvorenja hrvatskog predsjedanja Zagrebački solisti održali su koncert u Crvenoj vijećnici na Alexanderplatzu, a na programu su bila djela Boccherinija, Papandopula i Beethovena.


Tijekom 2020. obilježava se i 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena. Zagrebački solisti već će na samom početku Beethovenove godine u Berlinu izvesti Prvu simfoniju u C-duru, Op.21, koju je za gudače, kao prvi takav projekt u svijetu, obradio koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić. Prošle se godine obilježila i 45. obljetnica praizvedbe skladbe Pintarichiana Borisa Papandopula, kao i 65. obljetnica Ansambla u povodu koje je u Muzeju grada Zagreba postavljena izložba Zagrebački solisti, koja se u može razgledati do 8. ožujka.

Zagrebački solisti nastupit će u petak, 17. siječnja, u ciklusu Glazbena Rijeka, u dvorani Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja. Za koncert je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar rekao: Osobno me veseli program Zagrebačkih solista kojeg doživljavam kao poklon za početak Europske prijestolnice kulture, iako nije dio službenog programa projekta“. Već u travnju Zagrebački solisti gostovat će u Galwayu, gradu koji prestižnu titulu EPK dijeli s Rijekom! N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM: PROF. MR. ART. JOSIP JERKOVIĆ

Bio je prvi dekan i jedan od utemeljitelja osječke Akademije

2

GLAZBU ZA SLIKOVNICU IZVODI ZAGREBAČKI FESTIVALSKI ORKESTAR

Dan Brown najavio prvu glazbenu slikovnicu za djecu "Divlja simfonija"

3

PALAČA LIJEPIH UMJETNOSTI BOZAR

Novo čitanje stvaralaštva Vjenceslava Richtera