Kultura
"GODINA IZBJEGLIH" SUNJEEVA SAHOTE U IZDANJU NAKLADE LJEVAK

Velika romaneskna freska indijskoga društva
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Velika romaneskna freska indijskoga društva i njegovih kulturnih i društvenih protega u Engleskoj objavljena je u izdanju Naklade Ljevak. "Ovim i drugim pričama Sahota premješta neka od gorućih političkih pitanja današnjice s polja retoričkih figura i problematičnih statistika na polje onoga ljudskog. Godina izbjeglih briljantan je i prelijep roman" - piše The Guardian. Narinder, Randeep, Avtar i Tochi mladi su Indijci iz različitih slojeva društva čije su se sudbine ispreplele u Sheffieldu, na sjeveru Engleske. Svi su dovedeni na neki način do ruba, svatko do svoga, ali su odlučni u tome da ga neće prijeći. Po cijenu teškoga i dugotrajnoga, bilo fizičkoga bilo mentalnoga, putovanja do odredišta: sretnijega i slobodnijega života. Ovaj Sahotin drukčiji, potpuniji pogled na neke od problema imigranata našao se u užem izboru za Nagradu Man Booker 2015., a osvojio je i prestižnu nagradu South Bank Sky Arts Award for Literature kao i Encore Award. Godine 2017. dobio je Nagradu EU za književnost. Ukratko: remek-djelo.


Na modelativnoj podlozi ogledaju se kulturne i civilizacijske razlike, čovjekove nevolje s korijenima i premošćivanjem razlika, nedaće s pravnim regulama, a ponad svega bitke s demonima golog preživljavanja, kako vlastitoga tako i onoga vlastitih obitelji. Ipak, ispod površine zaista teških egzistencijalnih problema, životnih tragedija i katarzične potrage za novim životom nalazi se jedna druga, možda i najteža prepreka: sociokulturni poredak, sa svojim restriktivnim pretpostavkama, čije uspostavljene položaje i danas različite klasne i(li) kastinske skupine teško napuštaju.


Sunjeev Sahota rodio se 1981. u Derbyshireu (Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo). Roditelji njegova oca doselili su se 1966. u Veliku Britaniju iz Pandžaba (Indija). Sahotin prvi roman Ours are the Streets („Ulice su naše“) objavljen je 2011. Dvije godine kasnije časopis Granta proglasio je Sahotu jednim od najboljih mladih britanskih romanopisaca. Njegov drugi roman The Year of the Runaways („Godina izbjeglih“, 2015.) osvojio je prestižnu nagradu South Bank Sky Arts Award for Literature kao i Encore Award. Usto se 2015. ovaj roman našao u užem izboru za Man Booker, a Sahota je 2017. za njega primio Nagradu Europske unije za književnost.


"Zaista je nevjerojatno da je ova tako bogata, tako zanimljiva, tako vješto napisana knjiga tek njegova druga. Sumnjam da ću pročitati bolji roman ove godine." - Spectator.


"Godina izbjeglih„ ni u jednom trenutku nije izravno polemična, umjesto toga vođena je humanom moralnošću. (…) Nimalo nerealno niti nevjerojatno, bez senzacionalizma i moralizma, njezino je najveće postignuće to što uopće ništa ne pojednostavnjuje. (…) Istinski uvjerljivo, neodoljivo ljudski i često šaljivo." - Daily Telegraph. N.Vek.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GALERIJA PRSTEN DOMA HDLU-A

Čak 70 recentnih Bućanovih djela

2

Centar za kulturu Grada Belog Manastira

Koncert Podium Brass kvinteta

3

IZ TISKA IZAŠLA SLIKOVNICA U STIHU - KVAKAČ

Prva hrvatska kamišibaj slikovnica rad je Osječana