Kultura
MUZEJ OSOBNIH PRIČA - IZLOŽBA "PRIČE ROMA" U GALERIJI SC

18 osobnih priča Roma i Romkinja iz Slavonije i Baranje
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Fade In iz Zagreba i Romski resursni centar iz Darde organizira izložbu PRIČE ROMA čije će se otvorenje održati 17. siječnja 2020. godine u 19 sati u Galeriji SC, Savska 25.


Tom prilikom predstavit će se izložba Priče Roma - jedan od rezultata projekta Muzej osobne povijesti Roma sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture, Umjetnost i kultura za mlade. Ujedno, najavit će se i Muzej osobnih priča u Osijeku koji će biti otvoren u okviru projekta Štruca kulture sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture – Kultura u centru.


Izložba Priče Roma donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja, većinom pripadnika i pripadnica podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji. Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba koje ih pričaju, ove priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju.


Jedna je od glavnih zadaća ove izložbe, kroz osobne priče Roma različite dobi, podrijetla, i iskustva, doprinijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu. Njihove će priče biti prepoznate i kroz širi društveno-političko-socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštivanja različitosti. N.Vek.
Možda ste propustili...

IVONA MATOUŠEK, "MORSKE MIJENE" U GISKO-U

Treba mnogo "plesa" oko platna, ne puko izlijevanje boje

IZLOŽBA "IGRA SPORTA I UMJETNOSTI"

Brojni se predmeti izlažu po prvi put

HANIF KUREISHI: BUDDHA IZ PREDGRAĐA

Kultni roman suvremene britanske književnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN ROMAN "TAJKUNOVA KĆI"

Tafra: Novinari su male bebe za književnike

2

FILMSKI NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE

Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju

3

NOVI RAD DAMIRA BARTOLA INDOŠA:

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta