Sport
SUDBINA HAKANA SUKURA

Bivša nogometna zvijezda Turske danas vozi taksi
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Ime Hakana Sukura izbrisano je iz nogometne povijesti Turske, klupske, ali i reprezentativne

Nekadašnja zvijezda turskog nogometa Hakan Sukur, koji se nakon profesionalne karijere okušao i u politici, za život sada zarađuje kao vozač Ubera u SAD-u. "Filmsku priču" turske superzvijezde objavio je njemački Welt am Sonntag, koji je 48-godišnjeg Sukura pronašao u Washingtonu.

- Preselio sam se u SAD i isprva vodio lokal u Kaliforniji, a kada je to propalo, sada radim kao vozač Ubera i prodajem knjige - kazao je Hakan Sukur, koji je 2002. godine odveo Tursku do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji. U utakmici za treće mjesto, a u kojoj je Turska naslijedila Hrvatsku, Sukur je postavio rekord koji i dalje stoji, zabio je gol Korejcima za samo 11 sekundi igre. Karijeru je ovaj "Bik s Bospora", kako su ga zvali, napravio u Galatasarayu i reprezentaciji za koju je u 112 nastupa zabio čak 51 gol. Bio je najplaćeniji turski nogometaš, a izvan Turske igrao je i za Torino, Inter, Parmu i Blackburn.

Nakon prestanka karijere Sukur se počeo baviti politikom, ušao je u parlament, kao veliki protivnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a nakon neuspješnog državnog udara morao je napustiti domovinu. "Nisam bio ni terorist ni izdajnik, a sve su mi uzeli, cijelu moju imovinu su zaplijenili", kazao je Sukur. Štoviše, Sukurovo ime izbrisano je iz turske nogometne povijesti, i klupske i reprezentativne. Svojim je golom iz jedanaesterca 2000. godine Galatasarayu osigurao Kup Uefe, no njegove slike u trofejnoj sobi kluba više nema. A za taj klub je odigrao 392 utakmice i postigao 228 golova. Sve fotografije Hakana Sukura uklonjene su i iz kompleksa nacionalnih reprezentacija "Hasan Dogan" u Istanbulu.

Nakon pokušaja državnog udara vlasti su uhitile Hakanova oca Selmeta. Poslije izlaska iz zatvora umro je od raka. Hakan ga više nije vidio jer je s drugom suprugom (prva mu je 1999. poginula u potresu u Izmiru) i troje djece pobjegao u SAD.

Najveći krimen Sukura u Turskoj je što je podržao klerika Fethullaha Gülena, a bivši nogometaš nikada nije krio da je njegov učenik.

Sukur je poručio novinaru Welt am Sonntaga kako je svaki posao častan jer treba prehraniti troje djece. Iako mu nedostaje Istanbul i Turska, u domovinu se još ne namjerava vratiti. “Ostat ću radije vječni izbjeglica”, rekao je Sukur.

Milan Bugarić/H
11

sekundi trebalo je Sukuru za zgoditak protiv Južne Koreje
112

nastupa za reprezentaciju Turske ima Bik s Bospora, a zabio je i 51 gol
Najveći krimen Hakana Sukura u Turskoj je što je podržao klerika Fethullaha Gülena
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

Najčitanije iz rubrike