Sport
EUROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Stockholm via Beč: Domagoj Duvnjak motiviran je kao Modrić 2018. godine
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
- Utakmica sa Srbijom trebala nam je da se spustimo na zemlju jer nam slijede veći izazovi - rekao je Červar

Misija Graz je zaključena na zadovoljstvo svih. Tri utakmice, tri pobjede pa hrvatski rukometaši, osim puno kofera opreme, u Beč prenose i dva boda.


Često se u ovakvim situacijama prisjetimo riječi jednoga od prvih trenera Blaženka Lackovića u Varaždinu. On je znao reći: "Tek sada nismo ništa napravili." Našim rukometašima slijede četiri utakmice s kvalitetnijim suparnicima. Uostalom, u drugom krugu više nema loših i nemotiviranih, onih koji su došli na Europsko prvenstvo "skupljati iskustva" ili stvarati za budućnost. U Beču, vjerujemo, naši rukometaši neće završiti posao...

Ne ide individualno

Glavni austrijski grad trebao bi biti usputna stanica prema Stockholmu gdje će se za desetak dana igrati polufinale. Zato treba biti vrhunski, Hrvatska više nema pravo na "crne rupe" i slaba poluvremena kao što je bio slučaj protiv Crne Gore i Srbije. Bjelorusija im mora biti primjer. Bjelorusija, za koju inače izbornik "kauboja" Lino Červar tvrdi kako će u drugom krugu sigurno nekome zagorčati život. A to bi nam moglo olakšati posao.


Červaru je susret protiv Srbije otvorio oči. Vjerujemo, i našim rukometašima.


- Sada nam je jasno kako se individualnom igrom ne može ništa napraviti. Mora postojati jaka taktička disciplina. I, naravno, dobra obrana koja je naš zaštitni znak - analizirao je hrvatski izbornik Lino Červar, koji je, suprotno očekivanjima, ipak protiv Srbije poslao sve najjače snage.


- Nisam to mislio. Razmišljao sam da će se utakmica drukčije odvijati. Ja sam rekao kako će oni sigurno željeti poginuti na utakmici i ostaviti dobar dojam. S druge strane, nisam mogao dopustiti poraz ni zbog naših ljudi. Imao sam dosta koristi od ove utakmice. Naši su igrači mislili kako će biti lako, ali to ne ide baš tako. Trebala nam je utakmica da se spustimo na zemlju i uvjerimo kako nam sada slijede samo teške utakmice.


Hrvatska zasad dobiva utakmice čvrstom obranom. Bude li ovako do kraja Prvenstva, ovih naših 5-1 s Duvnjakom naprijed mogli bi se posebno analizirati na trenerskim seminarima i školama za rukometne trenere.
Najpošteniji kradljivac

No jedno je bitno u njoj. Vrlo motivirani Domagoj Duvnjak. Vidio je valjda u petoj minuti utakmice da mu suigrači nisu ušli u utakmicu kako se od njih očekuje, pa ih je mahanjem rukama pokušavao probuditi. Vidjelo se kako gori od želje kada ga je potkraj prvog poluvremena Lino Červar ostavio na klupi. Koliko je motiviran i vruć, pokazao je naš kapetan u drugom poluvremenu. Kažu, "najpošteniji kradljivac u Hrvata". Čovjek sa sto ruku. Stječe se dojam kako je Duvnjak u Austriju stigao jednako motiviran kao Luka Modrić prije dvije godine u Rusiju. Naime, Duvnjak još nema rukometno zlato. Ne želi dopustiti da generaciju, čiji je on neprijeporni lider, jednoga dana nazivaju gubitničkom. Naravno, kod Domagoja nema iskakanja. Doista u pravom smislu živi onu izjavu koju znamo često od njega čuti: "Idemo utakmicu po utakmicu."


- Sve je tako dobro izgledalo i u Njemačkoj, pa se srušilo nakon prvoga poraza - oprezan je Đakovčanin.
Favoriti vise

Ipak, ne možemo se oteti dojmu kako je Hrvatska opet pokazala da je u stanju napasti vrh. No rezervi i onoga što mora biti bolje sigurno ima. "Crnih rupa" i "kasnih paljenja" više ne smije biti. Nemamo još uvijek kvalitetan šut s lijeve vanjske pozicije. Mamić sjajno odrađuje posao u obrani, ali ga još nemamo napadački, što je bio, primjerice, slučaj na posljednja dva natjecanja na kojima je igrao. Je li Červar možda trebao više vjerovati Josipu Šarcu ili povesti Antu Kuduza? To je zasad zaključena priča. Sadašnjost govori da su se u trenutku dok su naši rukometaši pakirali stvari za Beč Francuzi pakirali za povratak u Pariz. Zamalo su i Danci krenuli mostom iz Malmöa za Kopenhagen. Svjetski i olimpijski prvaci opasno vise. Šveđani kod kuće gube od Slovenaca. Nijemci djeluju neuvjerljivo.


- Svi puno ulažu u rukomet i to se vidi. Evo vam samo primjera Bjelorusije. Oni jako puno ulažu i to se sada i vidi. Rukomet im postaje prvi dvoranski sport. Vrh se širi i to je dobro. I to će dati još veću draž. I nas tjera da napravimo što kvalitetniju strategiju za dalje.


Strategija je ipak razdoblje koji slijedi idućih godina. Ono što nam predstoji sada je bečki tjedan.


- Bez obzira na to s kim igrali, siguran sam da ćemo biti dobri. Odmah prvu utakmicu idemo na glavu. Ali, to neće biti dovoljno. Treba biti maksimalan i sve ostale utakmice koje nas čekaju. Raspleće se jako dobro za nas, a sada sve ovo drugo moramo pokazati na igralištu - rekao je Červar, koji je protiv Srbije proslavio 200. utakmicu na klupi Hrvatske i 150. pobjedu.
- Ne sjećam se kada sam u svih 200 utakmica imao ovakvu atmosferu u gostima. Ovo je privilegij, igrati pred ovakvim navijačima koji bodre našu reprezentaciju i kada nam ne ide. Svi komplimenti im pripadaju. Ovo je bilo još nedoživljeno. Zato im upućujem i pozivnicu za Beč. Neka i tamo bude nezaboravna atmosfera - zaključio je hrvatski izbornik.


Krešimir Lacković
BEČ
HRVATSKOJ SLIJEDE ČETIRI UTAKMICE
Lino Červar

izbornik Hrvatske

Utakmica protiv Bjelorusije primjer je kako moramo igrati. Da nismo mijenjali u završnici, možda bi bilo i 15 razlike, ali ni to nije realno. Oni su jednostavno ušli u naš mlin, a mi smo njihovu igru predvidjeli i analizirali do u detalj, a igrači su savršeno proveli taktiku
Marin Šego

vratar “kauboja”

Sigurno je da ne smijemo ulaziti u nijednu utakmicu s manje od stoposto. Ako smo mi na najvišoj razini, onda ovako sve završi, kao sa Srbijom, ili one dvije prethodne utakmice u Grazu. Sad je na redu Beč, dva dana ne igramo, treba se odmoriti, a onda po nove pobjede
I KLADIONICE SAD VJERUJU HRVATSKOJ
Uoči Europskog prvenstva kladionice nisu vjerovale hrvatskim “kaubojima” i nisu ih svrstavali u najuži krug momčadi koje bi mogle do medalje. Hrvatska je prema procjenama kladionica bila tek sedma u redu onih koji bi mogli osvojiti Euro. No tri utakmice i tri pobjede u skupini i hrvatske “akcije” su bitno porasle. Koeficijenti za ulog na ukupni trijumf Linine momčadi prije dva tjedna bili su od 11 do 15, a ispred Hrvatske bili su Norvežani, Nijemci, Španjolci, Šveđani, Francuzi i Danci. Sad se dosta toga promjenilo. Danas je koeficijent na Hrvatsku, od 8 do 9, Španjolci su se prometnuli u glavne favorite Eura, zajedno s Norvežanima i Dancima. S time da Danska još treba potvrditi prolazak u drugi krug Prvenstva.
Hrvatski rukometaši su sa savršenim skorom od 3-0 otputovali u Beč na oglede u Wiener Stadthalleu
Nenad Peruničić

izbornik Srbije

Hrvatskoj bi želio da osvoji medalju baš zbog navijača. Volio bih da i nas naši navijači tako podrže jer značilo bi nam da se ne osjećamo sami
Najčitanije iz rubrike