Sport
EUROPSKO VATERPOLSKO PRVENSTVO

Tucak: Naša kvaliteta je na kraju došla do izražaja
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Hrvatska je u Budimpešti lako svladala Njemačku u prvom kolu skupine A

Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobjednički je krenula na 34. Europskom prvenstvu u Budimpešti. U prvom kolu skupine A Barakude su uvjerljivo svladale Njemačku, 17:9, te očekivano upisale prve bodove. Tako će mirno dočekati ogled u četvrtak s Crnom Gorom, koja je u drugom susretu naše skupine porazila Slovačku sa 15:4.

Bio je to susret koji je uglavnom protekao prema željama izbornika Ivice Tucka. Igrač više odlično je funkcionirao (8-12), na vratima je Bijač bio vrlo raspoložen (deset obrana u tri četvrtine), a u napadu je učinak ravnomjerno raspoređen te su se u strijelce upisali svi igrači osim Garcije. Ipak, nije sve bilo sjajno otpočetka, štoviše, Nijemci su bolje krenuli u utakmicu iskoristivši i slab napadački početak hrvatskih vaterpolista, koji su prvi pogodak postigli tek u sedmoj minuti, kada je Vrlić realizirao igrača više za prvo izjednačenje (1:1). Prvu je četvrtinu dobila Njemačka sa 2:1, a najviše zasluga za to što smo u zaostatku bili samo za pogodak pripada Bijaču, koji je već u prvih osam minuta skupio pet obrana, uključujući i posljednji napad, kada smo bili s dva igrača manje. Vodila je Njemačka i početkom druge dionice (3:2), nakon čega smo imali i sreće, Gielen je pogodio obje vratnice, pa se ipak nismo našli na dva gola minusa. To kao da je pokrenulo naše, koji su pokrenuli pravi uragan u bazenu Duna Arene. Najprije su Bušlje, Miloš i Benić nanizali tri naša pogotka za preokret na 5:3, a nakon pogotka Reala Vukičević i Bukić realizirali su igrače više za vodstvo od 7:4 na sredini susreta.

Serija Hrvatske tu nije stala, jer su Bušlje i Vukičević na startu treće četvrtine iskoristili nove situacije s brojčanom prednošću za 9:4 u 19. minuti. Nijemci su bili nemoćni, samo su jednom u toj četvrtini svladali Bijača, pa je prednost Hrvatske rasla iz minute u minutu. Slijedili su pogodci Jokovića iz peterca te Miloša, a sjajnih osam minuta dvama je pogodcima zaključio Fatović za ulazak u posljednju dionicu s vodstvom od 13:5. U njoj je Tucak dao priliku i našem drugom vrataru, Marceliću, a hrvatska se prednost i dalje povećavala. Pogotkom Bukića (29.) ona je dosegla i najvećih "plus deset" (16:6) i tek tada kao da je došlo do malog opuštanje među Barakudama, no tek za smanjivanje pobjede na konačnih osam razlike.

Nakon takvog izdanja svoje momčadi jasno je kako je izbornik Tucak bio zadovoljan s prve 32 odigrane minute u budimpeštanskom bazenu.

- Mislim da je, generalno, utakmica odigrana jako dobro, izuzev početka, koji nismo ni očekivali drukčiji nego kakav je bio: tvrd, žilav, trebali smo ih lomiti. Međutim, naša kvaliteta je na kraju došla do izražaja. Mislim da smo negdje od sredine druge četvrtine pa do kraja odigrali uistinu pravu, mušku utakmicu. Početak je uvijek takav, Nijemci nisu podcjenjivanje. Dok su imali snage i koncentracije, držali su nas u klinču, ali poslije, s dosta plivanja, tranzicije i lako postignutih golova, došli smo do onog što smo htjeli, a to je ipak na kraju laka i uvjerljiva pobjeda - rekao je izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, istaknuvši kako je sve bilo lakše nakon što smo postigli nekoliko pogodaka s distance.

- Znali smo da će vanjski šut biti to što će odlučiti utakmicu. Golovi Andre, Bena pa Lovre prisilili su ih da više iziđu van, što je otvorilo dodatni prostor za naše centre. Generalno možemo biti jako zadovoljni, uz dva-tri propusta u obrani na kraju, kad je već utakmica bila gotova, ali to je nešto što je očekivano. Idemo dalje, tek je prva stepenica riješena. Čeka nas Crna Gora, napravit ćemo sve da pobijedimo u toj utakmici i budemo matematički prvi u skupini, a onda ćemo gledati što i kako dalje - zaključio je Tucak.

Goran Roguljić
Njemačka 9

Hrvatska 17

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja: 1000. Suci: Sergej Naumov (Rusija) i Raffaele Colombo (Italija)

NJEMAČKA: Schenkel (8 obrana), Reibel 2, Van der Bosch, Real 1, Schulz, Jüngling 2, Strelezkij 1, Gielen, Stamm, Ćuk, Restović 3, Eidner, Götz

HRVATSKA: Bijač (10 obrana), Macan 1, Fatović 2, Lončar 1, Joković 1 (1), Bukić 2, Vukičević 2, Bušlje 2, Miloš 3, Vrlić 2, Benić 1, Garcia, Marcelić (1 obrana)

PETERCI: Njemačka -, Hrvatska 1-1

IGRAČ VIŠE: Njemačka 6-10, Hrvatska 8-12

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 2:1, 2:6, 1:6, 4:4
Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

Najčitanije iz rubrike