Novosti
SJEĆANJE NA 15. SIJEČNJA

Datum na koji je stiglo priznanje i završen je rat
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Danas, kada je EU na prekretnici zbog Brexita, predsjedamo Vijećem EU-a idućih šest mjeseci

Datum 15. siječnja u povijesti Republike Hrvatske bilježi dva velika događaja koja su, svaki na svoj način, označila prekretnice u razvoju neovisne i suverene države te demokratskog i slobodnog društva. Prije dvadeset i osam godina (15. siječnja 1992.) Hrvatska je u jeku najžešćih neprijateljskih napada i okupacije gotovo trećine teritorija uspjela ostvariti međunarodno priznanje, a prije 22 godine (15. siječnja 1998.) završen je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Hrvatske čime je oslobođen i preostali dio tada okupiranog područja, a službeno je završen i Domovinski rat.

Nakon proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. i razdruživanja od tadašnje SFRJ krenulo se u aktivnu internacionalizaciju za međunarodno priznanje Hrvatske.

Neovisnost Republike Hrvatske na današnji dan 1992. godine priznalo je 12 zemalja tadašnje Europske zajednice što je potaknulo i druge članice poput Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke da to učine. Dan poslije to su učinile i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj. Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država, odnosno ukupno su Hrvatsku neovisnost priznale 44 države. Našu neovisnost i prije toga datuma službeno je priznao prvo Island (19. prosinca 1991. godine) te 13. i 14. siječnja 1992. Sveta Stolica i San Marino, dok su priznanja još tijekom jeseni ratne 1991. godine stigla od zemalja koje ni same nisu bile međunarodno priznate kao što su Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija.

Hrvatska je potom nastavila svoj angažman na jačanju međunarodnog položaja države te je do kraja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda (22. svibnja 1992.), a sljedećih je godina ostvareno članstvo u 30-ak međunarodnih organizacija. U kratkom razdoblju Hrvatska je uspjela postati punopravnom članicom Europske unije (1. srpnja 2013.) te NATO-a, da bi danas, kada je EU na prekretnici zbog Brexita, ali i niza drugih problema, predsjedala Vijećem Europske unije idućih šest mjeseci.

Na isti dan šest godina poslije službenog priznanja neovisnosti Hrvatska je ostvarila još jedan veliki međunarodni uspjeh jer je mirnim putem uspjela vratiti tada preostali dio okupiranog područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Temeljni (erdutski) sporazum o hrvatskom Podunavlju koji je i omogućio mirnu reintegraciju potpisan je 12. studenoga 1995. u Erdutu i Zagrebu. Uslijedio je nakon velikih oslobodilačkih akcija Bljesak i Oluja, a potpisali su ga tadašnji predstojnik Ureda predsjednika RH Hrvoje Šarinić i vođa srpskoga pregovaračkog izaslanstva Milan Milanović.

Tomislav Prusina
12

zemalja tadašnje Europske zajednice priznalo je Hrvatsku 15. siječnja 1992.
Najuspješniji projekt Ujedinjenih naroda
Erdutski sporazum označio je početak dvogodišnje prijelazne uprave Ujedinjenih naroda tijekom koje su mirnim putem u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske vraćeni preostali privremeno okupirani dijelovi Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Proces mirne reintegracije ocijenjen je najuspješnijim mirovnim projektom Ujedinjenih naroda na teritoriju Europe, koji i danas predstavlja najbolji model rješavanja sličnih kriznih situacija i u drugim dijelovima svijeta.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

Najčitanije iz rubrike