Svijet
ZBOG OGRANIČAVANJA NAČELA SLOBODE

Mađarski zakoni naći će se ispred Suda EU-a
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Neovisni odvjetnik Suda Europske unije ocijenio je u utorak da mađarski zakon, koji propisuje da se nevladine organizacije financirane izvana moraju kao takve registrirati i objaviti imena donatora, krši temeljna europska prava. Kritičari zakona tvrde da je usmjeren protiv američkog milijardera Georgea Sorosa, poslovnog čovjeka rođenog u Mađarskoj, koji podržava jačanje demokracije i poštovanje ljudskih prava u svijetu. Pitanje je jedno od nekoliko oko kojih se spore Bruxelles i konzervativna vlada Viktora Orbana. Druga sporna pitanja su mađarsko protivljenje imigraciji i potkopavanje vladavine prava. Potkraj 2017., Europska komisija tužila je Mađarsku Sudu Europske unije zbog novog zakona o nevladinim organizacijama, tvrdeći da krši europska pravila koja se odnose na zaštitu slobode kretanja kapitala, slobode udruživanja, privatnosti i osobnih podataka.


Neovisni odvjetnik Manuel Campos Sanchez-Bordona došao je do istog zaključka iznesenog u svojem mišljenju u utorak. Premda neobvezujući, argumenti neovisnih odvjetnika često utječu na oblik konačne presude, koja se očekuje kasnije.
On smatra da zakon ograničava načelo slobode kretanja kapitala i da bi mogao izazvati poteškoće u financiranju nevladinih organizacija, kao i da bi mogao stigmatizirati donatore. Naime, svatko tko donira više od 500.000 forinti (1673 dolara), upisuje se u otvoreni registar. To bi moglo dovesti do "ideološkog profiliranja" donatora i povrede njihovih privatnih podataka. H
Možda ste propustili...

LITVA, POLJSKA I RUMUNJSKA ŽELE “MRKVU” ZA BJELORUSIJU

Tihanovska traži sankcije za bjeloruske dužnosnike

SDA ŠUTI NAKON UHIĆENJA ZASTUPNIKA

Istražuju se prijevare na izborima u BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana