Novosti
UDRUGE UPOZORILE MINISTRA NA ZATVARANJE MALIH PODUZEĆA:

Izmijenite Zakon o doprinosima
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Udruga poreznih obveznika Lipa, Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske i udruga Women in Adria uputile su ministru financija Zdravku Mariću zahtjev za izmjenom Zakona o doprinosima u kojemu ističu kako se ostvarilo njihovo upozorenje da će obvezno plaćanje doprinosa za direktore i članove uprava dovesti do zatvaranja trgovačkih društava mikropoduzetnika.


"Radi se o stotinama tvrtki koja su se zatvorile u 2019. godini, a njihovi vlasnici više neće biti netouplatitelji u proračun. Također će izostati i efekt generiranja stotina radnih mjesta koje bi te tvrtke, potencijalno, otvorile. Nažalost, zatvaranja će se nastaviti i u ovoj godini kad porezne uprave dostave razliku doprinosa koje su dužni platiti i onih već uplaćenih, što će fizičke osobe, direktore, članove uprava mikropoduzeća i likvidatore dovesti u nove financijske i egzistencijalne probleme. Smatramo da je Zakon o doprinosima u suprotnosti s važećim ciljevima i strategijama za razvoj poduzetništva EU-a, ali i same Hrvatske, i da se izrazito nepovoljno odrazio na poduzetnike početnike", navode ove udruge u pismu ministru. Podsjećaju kako europsko i hrvatsko gospodarstvo počivaju na malom poduzetništvu te da je mikro i malih poduzetnika 129.259, što je 98,6 posto poduzeća u Hrvatskoj.
Na ministra apeliraju da izmijeni Zakon o doprinosima, "na način da: direktori početnici do tri godine od početka poslovanja, direktori roditelji djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja, a odluče raditi na manje od punog radnog vremena te direktori/likvidatori društva čiji je mjesečni prihod manji od 15.000 kuna, gledano na godišnjoj razini poslovanja na temelju službenih godišnjih izvještaja, budu uključeni u izuzeća u članku 187.C stavak 2. Zakona o doprinosima. Tražimo da svi navedeni budu izuzeti od obračuna razlike doprinosa, retroaktivno, od 1. siječnja 2019., kako bismo izbjegli njihovo zatvaranje u 2020." navode. D.Pav.
Možda ste propustili...