Sport
HRVATSKA - SRBIJA 24:21

Šego i Duvnjak show: Hrvatska u pobjedničkom ritmu kreće prema Beču
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Pobjeda nad Srbijom bila je nagrada Lini Červaru za 200. susret na hrvatskoj klupi

Vezani članci

NAŠA IGRA, NAŠI SNOVI

Rukomet je kao teatar

GRAZ PONOVO POSTAO GRADEC

Ivano Balić bodrio nove "kauboje"

HRVATSKI RUKOMETAŠI ODUŠEVLJENI PODRŠKOM NAVIJAČA

Ovo ćemo pamtiti cijeli život

Hrvatski rukometaši ostvarilii su i treću pobjedu u Grazu na Europskom prvenstvu. Bilo je jasno kako će i prije susreta sa Srbijom naši prenijeti dva boda u drugi krug, no prema austrijskoj metropoli krenuti će i kao pobjednici. Tri utakmice u skupini i tri pobjede, učinak je Hrvata u Grazu.

Susret protiv Srbije ponovno je odlučen na sličan način kao i protiv Crne Gore. U nastavku utakmice ponovno je stala 5-1 obrana na čelu s Domagojem Duvnjakom. Ipak, treba reći kako je protiv Srbije Hrvatska na vratima imala vrlo raspoloženog Marina Šegu. Takvo izdanje našeg Međugorca poželjeli bi i u utakmicama koje dolaze. Pobjeda nad Srbijom ujedno je bila i čestitka Lino Červaru, jučer je vodio 200. susret na klupi Hrvatske.

Krenuli najbolji
Suprotno nekim najavama i očekivanjima susret sa Srbijom započela je najjača hrvatska postava s vanjskom linijom, Duvnjak, Cindrić, Stepančić i obranom 5-1 s Duvnjakom na prednjem i Musom na centarhalfu. I nekako je od početka bilo vidljivo kako nisu naši rukometaši ušli sto posto pa je kapetan Duvnjak već u prvim minutama mahao prema suigračima kao da ih je na taj način želio opomenuti da je utakmica počela. Izuzetak je bio vratar Marin Šego, bio je sjajan od prve minute. Branio je šuteve s krila, nekoliko zicera, čak i sedmerac Đukiću. I u tim trenucima još je sve rezultatski barem bilo povoljno za Hrvatsku. Preko Duvnjaka smo u 11. minuti poveli 5:2 pa je srpski izbornik Nenad Peruničić zatražio time-out. Kao da su naši igrači pomislili da je već tada gotovo, Srbi su se stabilizirali, pojačali obranu, počeo je "otpatke" skidati i njihov odlični vratar Vladimir Cupara pa je Kukić šutom izvana donio Srbiji izjednačenje (6:6). Horvat iz sedmerca i Stepančić vratili su Hrvatskoj vodstvo od dva razlike. Ne zadugo, Srbi su serijom od 3:0 stigli u 23. minuti do vodstva. U tim trenucima dobili su i malu pomoć sudaca. Naime, kod vodstva 8:7 za Hrvatsku nakon šuta Stepančića zatražili su pomoć VAR-a. Gol nije priznat, lopta nije prešla crtu, ali je prije toga načinjen prekršaj nad Stepančićem. I suci su ga zaboravili suditi. Zaigrao je Červar i s dva pivota (Musa-Šipić), na lijevom vanjskom igrao je i u napadu Marko Mamić, no bio je prilično napadački rezervira pa je Červar u vatru gurnuo Šarca, a potom i Hrstića, koji je trebao odraditi obrambene zadaće. Završnica prvog poluvremena protekla je s kapetanom Duvnjakom na klupi (Mandić stao u 5-1 obranu naprijed), a zanimljivo cijelo prvo poluvrijeme igrao je Luka Stepančić. Srbi su preko Đukića u 25. minuti došli u vodstvo od 10:8. Zanimljivo, tim rezultatom završilo je prvo poluvrijeme. Premda je Šego u završnici došao do osme obrane, no Mandić s krila nije uspio smanjiti vodstvo suparnika na minimalni zaostatak.

Neprobojnih 5-1
Hrvatska je željela pobjedu nad rivalima iz susjedstva. Bilo je to jasno i kada je na početku drugog poluvremena krenula naša najjača obrana s osovinom Duvnjak-Mamić. Malo smo se zabrinuli kada je nakon pogotka, Stepančić dobio udarac. Jer samo Stepančić nema pravu alternativu. I onda je zaigrao Duvnjak kao da se radi o borbi za medalje. Natjerao je i suigrače na maksimalni angažman. Nakon što je Hrvatska upravo preko našeg kapetana izjednačila na 14:14, uslijedile su minute koje možemo nazvati "Duvnjak show". Prvo je sam završio akciju za vodstvo 15:14, potom ukrao loptu za asistenciju za Mandića, a potom i za Horvata za vodstvo 17:14. Kako ipak Duvnjak ne bi bio jedini upamćen podsjetio je Šego. Nogom je skinuo čisti zicer i kontru Radivojeviću. Bila mu je to već 13. obrana na utakmici. Nastavila je Hrvatska u istom ritmu. Duvnjak nije stajao i dalje je grizao. Srbija je s igračem manje zaigrala bez vratara pa je Duvnjak imao laku zadaću zabiti pogodak i na praznu mrežu za naše visoko vodstvo 21:15 pa smo zapravo već tada mogli početli zatvarati utakmicu i ovu štajersku priču.

"Dajte Srbe da se igramo", odjekivalo je s tribina premda su Srbi stigli na ulasku u posljednjih pet minuta na 21:19. Ipak, srpsku seriju prekinuo je Cindrić, a potom i pogotkom iz kontre Mandić pa ipak u završnici nije bilo rezultatske neizvjesnosti.

Krešimir Lacković
HRVATSKA        24 (8)

SRBIJA        21 (10)

GRAZ – Stadthalle. Gledatelja: 6.000. Suci: Mirza Kurtagić i Mattias Wetterwik (Švedska)

HRVATSKA: Šego (16+1), Ašanin, Marić, Duvnjak 5, Hrstić, Stepančić 5, Horvat 3(2), Šarac, Karačić 3, Musa 1, Mamić, Cindrić 4, Matanović, Mandić 2, Ravnić i Šipić 1

SRBIJA: Cupara (7+0), Ivanišević (1+0), Mošić, Sretenović 1, Crnoglavac 1, Đukić 1, Pešić 1, Radivojević 4, Kolaković, N. Ilić, Pušica 2, V. Ilić 3(1), Nikolić 3, Kukić 4(1) i Marsenić

SEDMERCI: Hrvatska 2(2), Srbija 3(2) ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (Mamić 2, Musa 2, Horvat 2, Mandić 2, Karačić 2), Srbija 8 minuta (Pušica 2+2, Marsenić 2+2)
MARIĆU SE UKLIJEŠTIO ŽIVAC
Novi problemi u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji. Na kraju jutarnjeg treninga uoči susreta sa Srbijom ukliještio se živac Marinu Mariću. On je bio sinoć u sastavu, pokušavao se zagrijavati, ali vidljivo uz grimasu i s “povučenom ručnom“ uz samo lagano pravocrtno trčanje. Iz stožera su odmah reagirali poziv su uputili Iliji Brozoviću, pivotu bundesigaša Hannovera, koji bi već danas trebao stići u Beč. Hoće li doći do zamjene u rosteru znati će se tek nakon detaljnog pregleda
BJELORUSI IDU DALJE
Nikakvih dvojbi nije bilo u prvom susretu 3. kola A skupine u kojem se odlučivalo o drugom putniku za Beč. Bjelorusija je uvjerljivo svladala Crnu Goru sa 36:27 (19:16). Bjelorusi su pobjedom osigurali drugi krug gdje neće prenijeti niti jedan bod. Crnogorci su se očito “ispuhali“ i zadovoljili pobjedom nad Srbijom u prethodnom kolu koja im je bila prva na velikim natjecanjima, a ujedno je imala i poseban značaj obzirom na posljednje političke odnose dviju zemalja. Crnogorskoj reprezentaciji nije pomogao ni sjajni vratar Nebojša Simić koji je imao 15 obrana. Njegovu mrežu sedam puta pogodio je desnokrilni Mikita Vailupau, a Karalek i Shylovich postigli su po pet pogodaka koliko je dao i najefikasniji Crnogorac Lipovina.
Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

Najčitanije iz rubrike