Novosti
EUROPA MISLI OZBILJNO

Europski zeleni plan: Postati prvi klimatski neutralan kontinent
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
?Europski zeleni plan osmišljen je tako da se ne zapostavi ni jedan pojedinac ni regija u velikoj transformaciji koja slijedi

Svjesni realnosti u kojoj žive, građani Europske unije žele da tijela koja politički upravljaju tom zajednicom budu u svom djelovanju konkretnija i u vezi s klimatskim promjenama. I ne samo to - žele da Europa u tome bude predvodnik. Bilo je to jasno i na posljednjim europskim izborima, kada su građani naveli borbu za naš planet kao najvažniji politički prioritet Europske unije.


Nije trebalo dugo čekati, Europska komisija i njezina nova predsjednica Ursula von der Leyen predstavile su tako Europski zeleni plan – strategiju za postizanje održivosti gospodarstva EU-a pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije. O tome je također za prošlotjednog boravka u Zagrebu govorila Leyen - kako je za Stari kontinent najveća prilika i izazov našeg doba - postati prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu.

Djelujmo brzo

- Svi možemo sudjelovati u tranziciji i imati koristi od mogućnosti koje ona donosi. Ako krenemo prvi i djelujemo brzo, pomoći ćemo našem gospodarstvu da bude svjetski predvodnik. Odlučno smo naumili u tome uspjeti zbog našeg planeta i sveg života na njemu, zbog europske prirodne baštine i biološke raznolikosti, zbog naših šuma i naših mora. Kad ostatku svijeta pokažemo da je moguće biti održiv i konkurentan, moći ćemo uvjeriti druge zemlje da slijede naš primjer - naglašava predsjednica Leyen.


Komisija će u ožujku predstaviti prvi "europski propis o klimi" kako bi građani mogli aktivno sudjelovati u osmišljavanju novih mjera, razmjeni informacija, pokretanju lokalnih aktivnosti i predstavljanju rješenja koja se mogu primijeniti i drugdje. Tim dokumentom prvi će se put u pravu utemeljiti cilj o postizanju klimatske neutralnosti EU-a do 2050.


Kako bi ostvarila svoje ambicije glede klime i okoliša, Komisija će predstaviti i strategiju o biološkoj raznolikosti do 2030. godine, novu industrijsku strategiju i akcijski plan za kružno gospodarstvo, strategiju "od polja do stola" za održivu proizvodnju hrane i prijedloge za Europu bez onečišćenja. Odmah će početi rad na povećanju europskih ciljeva smanjenja emisija do 2030. godine, što će biti osnova za ostvarenje cilja zacrtanog do 2050. godine.


​Europski zeleni plan prije svega omogućuje "socijalno pravednu tranziciju"; osmišljen je tako da se njime ne zapostavi ni jedan pojedinac ni regija u velikoj transformaciji koja slijedi. Planom se opisuje kako će do tada Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.
Svi imaju ulogu

- Proživljavamo klimatsku i ekološku krizu. Europski zeleni plan prilika je za poboljšanje zdravlja i dobrobiti naših građana preobrazbom našega gospodarskog modela. Razradili smo plan kako smanjiti emisije, poboljšati stanje prirodnog okoliša, zaštititi divlje životinje, stvoriti nove gospodarske mogućnosti i poboljšati kvalitetu života naših građana. U tome svi imamo važnu ulogu, istaknuo je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Komisije.


Svoj doprinos tim nastojanjima EK konkretno pružaju i u Europskom parlamentu. Međunarodna je to institucija koja zapošljava tisuće pojedinaca i u pravoj je poziciji da bude na čelu tranzicije prema održivom, klimatski neutralnom i efikasnom europskom gospodarstvu i društvu. Tako su si uzeli u zadatak da u sljedeće četiri godine na svojim radnim mjestima smanje potrošnju energije za najmanje 20 posto u usporedi s razinama iz 2012, smanje potrošnju papira za 50 posto, počevši od 2019. do 2024., u usporedbi s razdobljemod 2010 do 2014. godine.


Ciljevi također uključuju smanjenje i upravljanje otpadom, potrošnju vode, obnovljive energije te zelenu javnu nabavu. Već sada se brzi vlakovi koriste umjesto čarter-letova između Bruxellesa i Strasbourga.
Dario Kuštro
Za zelenu tranziciju 1,5 posto BDP-a
Za postizanje ciljeva Europskog zelenog plana bit će potrebna znatna ulaganja. Za postizanje trenutačnih ciljeva u području klime i energije do 2030. godine bit će potrebna dodatna godišnja ulaganja od 260 milijardi eura, odnosno od oko 1,5 posto BDP-a u 2018. Najmanje 25 posto dugoročnog proračuna EU-a trebalo bi biti namijenjeno borbi protiv klimatskih promjena, a Europska investicijska banka, Europska banka za klimu, pružit će dodatnu potporu. Kako bi privatni sektor pridonio financiranju zelene tranzicije, Komisija će 2020. predstaviti strategiju zelenog financiranja.
Možda ste propustili...

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti