Novosti
PROBLEM U NASTAVI NA SRPSKOM JEZIKU

Dio učenika još uvijek nije dobio udžbenike
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Dragan Crnogorac, otac učenice petog razreda vukovarske Osnovne škole Nikole Andrića, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, u kojemu navodi kako svi učenici petoga razreda u toj školi koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku prema modelu A, još uvijek nemaju većinu udžbenika.


Pojašnjava kako, iako je počelo već drugo polugodište, učenici nemaju udžbenike ni radne bilježnice za geografiju, povijest, glazbenu kulturu, likovnu kulturu, prirodu, matematiku, informatiku i tehničku kulturu, uz navod kako je takvo stanje sramotno i ponižavajuće.


- U javnosti se iznose lijepe stvari vezane uz tzv. kurikularnu reformu te kako učenici imaju besplatne udžbenike, a naša djeca od početka školske godine sve pišu u bilježnice i uče iz njih ili uz pomoć nastavnika dobiju kopirane listiće iz nekih radnih bilježnica. Moramo zahvaliti nastavnicima i učiteljima što pomažu djeci i zato smo ih i podržali u njihovu štrajku, ali za nas i našu djecu, nažalost, nema tko štrajkati - među ostalim je istaknuo Crnogorac u otvorenom pismu, dodavši kako će se obratiti i institucijama u matičnoj državi i zatražiti pomoć te sa sadržajem otvorenoga pisma upoznati i medije, kako bi šira javnost u Hrvatskoj doznala za problem s kojim se suočavaju.


Naglasio je kako roditelji ne traže milostinju ili nešto što nemaju drugi učenici u Hrvatskoj, ali ne žele ni da ih se diskriminira, nego da im se omogući kupnja udžbenika kako bi njihova djeca normalno mogla pohađati nastavu.


Neslužbeno doznajemo kako udžbenike nemaju učenici prvih i petih razreda osnovnih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, kao i učenici sedmih razreda za dio predmeta obuhvaćenih kurikularnom reformom.


Josipa Kotromanović-Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića, rekla nam je kako je u postojećim uvjetima iznimno teško izvoditi nastavu. Dodala je kako bi odgovor na pitanje zašto udžbenici nisu dostavljeni školama trebala dati izdavačka kuća Prosvjeta iz Zagreba.
- Oni su u Hrvatskoj zaduženi za prevođenje udžbenika na srpski jezik i ćirilično pismo pa neka kažu zašto školama još uvijek nisu dostavljeni udžbenici. Svi ostali udžbenici su dostavljeni, ali njihovi ne, što predstavlja veliki problem i učenicima i nastavnicima - navela je ravnateljica Kotromanović-Sauka. D.Korpoš
Ravnateljica: Zašto udžbenici nisu dostavljeni školama treba pitati izdavačku kuću Prosvjeta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana