Novosti
UDRUGE PRIKUPLJAJU NOVAC

Građani plaćaju sudski trošak žrtve spolnog zlostavljanja
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Udruge za ljudska prava pozvale su građane da im se pridruže u prikupljanju donacija i time podrže policijsku službenicu koja je izgubila spor protiv nadređenog kolege iako je utvrđeno da ju je na dužnosti spolno zlostavljao, zbog čega žrtva mora platiti sudske troškove od najmanje 10.000 kuna.


Inicijativa #spasime, zaklada za solidarnost i ljudska prava Solidarna te Platforma za reproduktivnu pravdu u ponedjeljak su u priopćenju upozorile da je osumnjičeni oslobođen jer se zlostavljanje "dogodilo samo jednom."


"Osumnjičeni je oslobođen jer se zlostavljanje ‘dogodilo samo jednom‘. Iako je policajka pravilno postupila kako bi se nasilnik razotkrio i kako bi ga se spriječilo da eventualno ponovi nasilje prema drugim kolegicama, žrtva zlostavljanja sada mora platiti sve sudske troškove u iznosu od bar 10.000 kuna", ističu udruge.


Pozvale su građane na iskazivanje solidarnosti i podrške policijskoj službenici. Novčana pomoć pri podmirivanju sudskih troškova može se uplatiti na IBAN Fonda #spasime HR8023900011500151640 (s naznakom "za policijsku službenicu") ili preko "doniralice" zaklade Solidarna.


U priopćenju je istaknuta važnost uključivanja sindikata te kolegica i kolega policijske djelatnice kojoj je nanesena nepravda. Eventualni višak prikupljenih sredstava iskoristit će za pomoć drugim žrtvama seksualnog nasilja u okviru Fonda #spasime.
"Takve presude šalju poruku društvu da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno te da su ovakvi slučajevi normalni. Time se ohrabruje počinitelje, dok se žrtve obeshrabruje da prijave nasilje", upozoravaju udruge. H
Možda ste propustili...

MINISTRICA OBRAZOVANJA NADA SE RJEŠENJU PROBLEMA S REPUBLIKOM SRPSKOM

Neprihvatljivo je odbijanje provjere diploma, nema tolerancije za varalice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJENE ZAKONA IPAK NISU IZGLEDNE

Obveza uzdržavanja unuka neće biti ukinuta

2

IT TVRTKA S AMERIČKIM KLIJENTIMA

Vukovarska tvrtka radi na projektima koji pomažu ljudima

3

MILANOVIĆ 18. VELJAČE PREUZIMA DUŽNOST

Na inauguraciji 43 uzvanika, još se čeka savjetnički tim