Regija
DRAŽEN BOČKAJ, POZNATI GLAS HRV-A

Danas u eteru Super radija München, ali Vukovaru se vraća
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Odluka o odlasku nije bila laka, no posebna radost je što su ga “pronašli” slušatelji iz rodnog mu grada
VUKOVAR, MUENCHEN - Vukovarac Dražen Bočkaj, 38-godišnjak čiji je glas godinama unazad “bio prepoznatljiv u gradu heroju”, kako to navode i njegovi novi kolege na Super radiju München - zamijenio je svoj rodni Vukovar životom i radom u tom njemačkom gradu s, poznato je, velikim brojem hrvatskih iseljenika. “Odluka nije bila laka, volim svoj Vukovar, i posve sam siguran da ću mu se, jednog dana, i vratiti”, reći će taj Vukovarac, koji od lipnja 2019. godine živi na minhenskoj adresi.Draženov se glas godinama, jer iza njega je čak 19 godina radijskog rada s, reći će, odličnim iskustvima, mogao slušati u eteru na istoku Hrvatske, ali i šire, omiljenog i rado slušanog Hrvatskog radija Vukovar. Uglavnom se sve to vrijeme bavio glazbenim dijelom programa, a osim uloge voditelja, bio je i na mjestu glazbenog urednika te vukovarske radijske postaje, za koju se nerijetko kaže - a rado će to istaknuti i hrvatski iseljenici u Münchenu - da je “legendarna” zbog uloge HRV-a u vrijeme agresije na hrvatski grad na Dunavu, u jesen 1991. godine, kada je bio glas iz opkoljenog Vukovara sve do pada grada 18. studenoga, a prvi se put u eteru ponovno oglasio u progonstvu 7. rujna 1992. iz Vinkovaca, potom i vrativši se nakon rata i okupacije među prvima u razoreni grad, 23. prosinca 1997. godine, kada je upućen radijski pozdrav iz slobodnog Vukovara... Dražen Bočkaj nije bio dijelom tih povijesnih trenutaka, no u kasnijim godinama pridružio se maloj, marljivoj ekipi HRV-ovaca i - zavolio postaju koja danas dnevno doseže i do 100.000 slušatelja, što Hrvatski radio Vukovar čini jednim od najslušanijih lokalnih radija u Hrvatskoj. Emitirajući program preko interneta, radio je postao prepoznatljiv i rado slušan i među iseljenicima diljem svijeta - zapisano je na web-stranici HRV-a u napisu o tom radiju kroz povijest, osnovanom, inače, 8. ožujka 1957. kao prva radijska postaja u Hrvatskoj izvan sustava Radija Zagreb, tada pod imenom Radio Vukovar, a pod imenom Hrvatski radio Vukovar djeluje od 4. svibnja ‘91.

Radio je to na kojem je Dražen Bočkaj profesionalno stasao i uvijek će mu, kazuje, biti u srcu. Međutim, donio je tešku odluku o odlasku iz svog voljenog grada, vođen novim izazovima. U razgovoru za web-portal Super radija München, Bočkaj je rekao kako je za njega glazba na prvom mjestu i da je upravo glazba ono što ga pokreće i u čemu vidi smisao svega.

- Kada nekoga iz Slavonije pitate zašto je otišao, dobit ćete uglavnom isti odgovor, ni ja se puno tu ne razlikujem. Smatram da sam dostigao granicu gdje više nisam mogao razvijati svoju kreativnost, a dnevnopolitička situacija koja se u Hrvatskoj uvukla u sve pore društvenog života dovela me je do toga da ne vidim svrhu života od danas do sutra - kazuje, i dodaje da je “sretan kao malo dijete” što je dobio priliku na iseljeničkom radiju u Münchenu.

Posebno ga međutim, kazat će Dražen Bočkaj iz Münchena, raduje što su ga “njegovi” slušatelji iz Vukovara, osim hrvatskih iseljenika u Njemačkoj - a spominje se da ih je u Münchenu oko 50.000 - “pronašli” pa ga i dalje slušaju, sada preko interneta. Program Super radia München se naime emitira na hrvatskom jeziku, a slušatelji su Bočkaju, zaključit će, “na prvom mjestu” i, istovremeno, potvrda da treba nastaviti s onim što radi, pritom, dodat će, i dalje profesionalno napredujući, a sve to na radost i ekipe radija i slušatelja.

Sanja Butigan
RADIO ZA HRVATSKE ISELJENIKE
Prema Bočkajevim riječima, Super radio München radijska je postaja za hrvatske iseljenike u Münchenu i Bavarskoj, gdje dosad medija na hrvatskom jeziku nije bilo. U ovom trenutku, u eter ide eksperimentalni program, a Bočkaj je na poziciji glavnog urednika.

- Program će obilovati vrhunskom domaćom glazbom, zabavnim i informativnim sadržajima, ali i mnoštvom iznenađenja koja su u pripremi - kaže, no zasad se ne otkrivaju svi aduti iako će sve uskoro biti poznato.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike