Regija
"ODAVNO SMO GRANIČARI STARI!"

53. Šokačko sijelo od 15. do 25. veljače
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Županja će širom otvoriti vrata i prikazati svu raskoš i bogatstvo Šokadije
ŽUPANJA - Županja će u drugoj polovini veljače 53. put biti pozornica tradicijske kulture, folklora i narodnog stvaralaštva Šokadije.Tradicionalno Šokačko sijelo, koje se održava pod sloganom "Odavno smo graničari stari!", prikazat će svu raskoš, bogatstvo i ljepotu izvornih slavonskih običaja, nošnji, kulturne baštine i sve ono čime se Županja stoljećima diči i ponosi... Otvorit će se stare škrinje, zabljesnut će zlatare, zabijeliti široke šokačke rubine, zazlatiti se dukati i upregnuti vranci.

Najveća kulturno-zabavna i turistička manifestacija županjskog kraja ponosno korača kroz šesto desetljeće, pokazujući svijetu što Županjci imaju i umiju, što su im u zalog ostavili njihovi stari da brižno čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Počinje u subotu, 15. veljače, u 10.30 sati, u dvorani Mladost Malim šokačkim sijelom i nastupom najmlađih čuvara narodne baštine koji njeguju tradiciju i kulturu svoga kraja. Navečer će Županjci uživati u nastupu KUD-a Kruševo. Sutradan će članovi KUD-a Stari graničar i brojni konjanici iz cijele Slavonije tradicionalno najaviti početak 53. Šokačkog sijela. Pokladnim jahanjem ulicama grada pozvat će svoje sugrađane i sve ljude dobre volje da dođu i uživaju u bogatom i raznovrsnom programu koji će trajati sve do Čiste srijede i početka korizme. U podne će ih u središtu grada dočekati i ugostiti gradonačelnik Davor Miličević sa suradnicima, a zaustavit će se na još nekoliko postaja. I ove će godine u sklopu manifestacije biti priređen bogat program i tradicionalne priredbe: Sijelo pučkih pisaca, Večeri folklora, Malo literarno sijelo, etnološka radionica, Večer uz tamburu uz nastup Tamburaškog orkestra Lado te razne izložbe, kazališna predstava i promocija knjige.

Središnja svečanost otvorenja 53. Šokačkog sijela predviđena je za petak, 21. veljače u dvorani Mladost, kada će biti izabrana i najljepša djevojka odjevena u tradicijsko narodno ruho koja će ponijeti laskavi naslov – Šokački cvit 2020. U sklopu manifestacije na Trgu kralja Tomislava od 20. do 23. veljače bit će priređen X. Sajam zlatne niti. Organizira ga Turistička zajednica Županje radi atraktivne i učinkovite promocije tradicijskih zanata, ruralnog turizma, ekološke proizvodnje i afirmiranja kulturne baštine. Sajam će i ove godine okupiti brojne izlagače i posjetitelje. A na pokladnu nedjelju, 23. veljače, Županjom će proći velika pokladna povorka uz bogat popratni program, a posjetitelje će od 15 sati na trgu zabavljati Najbolji hrvatski tamburaši. Ovogodišnje Šokačko sijelo završit će u utorak, 25. veljače, tradicionalnom Seljačkom zabavom. A za vrijeme Sijela svi će putovi voditi u grad na Savi čije srce već kuca u znaku te manifestacije u koju je utkana široka slavonska duša i neizmjerna ljubav Šokaca prema slavonskoj grudi.

Županjci će širom otvoriti svoja vrata i srca za sve ljude dobre volje koji će doći u njihov grad i uživati u svemu što su im kao nadaleko poznati domaćini pripremili.

Marija Lešić Omerović
Najčitanije iz rubrike