Regija
USTRAJNI HUMANITARAC

Krmpotić 100. put dao krv, daruje ju još od 1970. godine
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
ORAHOVICA - Darko Krmpotić (65) iz Orahovice dobrovoljni je davatelj krvi, a nedavno je po stoti put darovao svoju krv na dobrovoljnoj akciji i tako ušao u orahovačku povijest. U njegovom životu darivanje krvi postala je na neki način obveza, jer kako kaže, zna da nekome time spašava život i tada je najsretniji. A sve je počelo u mladosti.

- Sve je počelo u školskoj godini 1970./‘71., u završnom razredu srednje škole, tada sam prvi put darovao krv. Nakon toga dao sam još jednom i poslije škole otišao u bivšu vojsku i tamo nastavio, odnosno u godini dana tri puta sam darovao krv. Do Domovinskog rata krv sam dao više od 25 puta, a ratu sam shvatio koliko je to zapravo važno. Nakon rata, razboljela mi se kći, krenuli smo po bolnicama i tu sam shvatio koliko krvi zapravo nedostaje i tako sam odlučio da dok sam živ, i dok god budem mogao dobrovoljno ću darivati krv. Sjećam se i jedne anegdote kada sam imao jednu operaciju i trebala mi je krv, a s obzirom na to da ima rijetku krvu grupu AB - nisu je imali pa je liječnik tada rekao, eto, vi darivatelj, a mi za vas nemamo krvi - priča Darko koji je 2008. godine otišao u invalidsku mirovinu, ali je krv nastavio darivati punim srcem.

- Prema propozicijama Crvenog križa sada sa 65 godina mogu još ove godine dati tri puta krv, a onda do 70 godina života samo dva puta godišnje. I eto, ako sve bude u redu s nekih 110-115 darivanja bih, nažalost, morao prestati, nastavlja ovaj veliki humanist te naglašava kako je darivanje prije svega više nego zdravo za organizam čovjeka.

- Mnogi moji kolege darivatelji često su na akcijama pričali kako moraju dati krv, jer im bez toga nije dobro, i moram priznati da sam se tome nekada smijao, no nakon svog 50. darivanja se moj organizam valjda već toliko navikao i jednostavno traži da darujem krv. Sjećam se jedne godine sam zbog bolesti cijelu propustio s darivanjem, i doista mi nije bilo dobro i sad shvaćam kad darujem krv, poslije akcije se osjećam kao ptica, ono kao da letim. Više je nego zdravo darovati krv, ja sam cijeli život u sportu, prvo kao igrač, kasnije nogometni sudac i ukorak sam sa zdravim životom i svakome bih preporučio darivanje krvi. Evo, ovim putem pozivam sve koji mogu darivati, posebno mlade, neka to i učine prije svega zbog svog zdravlja, a naravno i zbog činjenice da često krvi nedostaje i svaka kap je prijeko potrebna, zaključio je Krmpotić. V.Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike