Regija
NAKON 50 GODINA U SLUŽBI CRKVE I VJERNIKA

Preminula je časna sestra Anastazija Vukić
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
SLATINA - Nakon više od 50 godina zavjeta i života u redovništvu, i isto toliko godina života u Slatini, u 80. godini preminula je časna Anastazija (Cvija) Vukić, jedna od tri časne sestre Presvetog Srca Isusova, koje djeluju u Slatini.

Slatinski samostan, s kapelicom Gospe Lurdske, utemeljen je te se časne sestre u njemu nalaze od 1937. godine, zahvaljujući posredovanju kateheta Ivana Erjavca, književnika Vladimira Nazora i župnika Julija Bürgera. Otvoren je u kući koju je darovala Klara Čorak nakon smrti supruga Franje, s kojim nije imala djece. Časne su je njegovale do njezine smrti, a kuću su preuredile i vodile kao sirotište i dječji vrtić. Brinule su se o siromašnim sugrađanima, bavile se ručnim radom i njegom bolesnika, uređivale su crkvu, vodile crkveno pjevanje… Za dugogodišnji humanitarni rad te posebnu brigu o djeci i mladima godine 2004. Gradsko poglavarstvo Slatine dodijelilo im je srebrnu plaketu.

U slatinskom samostanu danas boravi još samo umirovljena časna sestra Dionizija Petric te odgovorna časna Krešimira Vuleta. Sestra Anastazija Vukić bila je najstarija, i po godinama života i po godinama boravka u Slatini.

Rođena je u Donjem Brštaniku u općini Stolac u Hercegovini 1940. godine, a u samostan je otišla 1967. s 26 godina. Godine 1967. došla je u Slatinu i osobno je pridonosila financiranju zajednice šivanjem jorgana prema narudžbi. Uvijek je govorila da bi bila časna sestra i kad bi se vrijeme vratilo. I kad je skromno obilježavala 50 godina redovničkog života, otvoreno je rekla da je u tih pola stoljeća bilo i lijepih i teških dana, ali nikad nije pomislila da bi se vratila kući i uvijek je bila sretna.

Časna Anastazija Vukić sahranjena je u petak na gradskom groblju. P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA MLADE OBITELJI

Tko bi želio kuću, dobije 10.000 kuna

2

ROBERT JANKOVICS SABORSKI ZASTUPNIK MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE

Najveći je problem preslab “baranjski lobi” u Zagrebu

3

PREMALO PARKIRALIŠTA UCENTRU VUKOVARA

Kapitalni će projekti "progutati" parkinge?