Svijet
POLITIČKI APSURDI U BOSNI I HERCEGOVINI

Kupovao birače u BiH za 400 kn, s 318 glasova ušao u Dom naroda kao Hrvat
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Edim Fejzić, koji se izjašnjava kao Hrvat, došao je do dobro plaćenog mjesta podmićujući potencijalne birače u Goraždu, iz kojega potječe, objavio je u ponedjeljak bosanskohercegovački portal Žurnal. Na kratkoj amaterskoj videosnimci jedne takve trgovine, načinjene mobitelom, koju je ponudio portal, Fejzić tijekom razgovora s muškarcem čije je lice prikriveno daje 100 konvertibilnih maraka (400 kuna) za obećanje da će na izborima u listopadu 2018. za njega glasati šest osoba.


"Ima amidža (stric), ima amidžična (strina), punac, punica..." nabraja neidentificirani muškarac Fejziću osobe čije mu glasove nudi, a on mu za uzvrat daje novčanicu od 100 KM te nudi svoj promidžbeni izborni materijal kako se kupljeni birači ne bi zbunili.


Fejzić se na općim izborima natjecao za zastupnika u skupštini malene Bosansko-podrinjske županije predvodeći neovisnu "Goraždansku listu". Mandat je i dobio osvojivši 318 glasova, a kako se uoči izbora odlučio na izbornim listama izjasniti kao Hrvat, dobio je i mjesto jedinog zastupnika iz te županije u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.


Prema popisu iz 2013. u cijeloj županiji, koja je tada imala nešto više od 22 tisuće stanovnika, živjele su samo 24 osobe koje su se izjašnjavale kao Hrvati. Fejzića je zapalo da ih predstavlja na temelju matematičkih formula prema kojima trenutačno funkcionira izborni sustav BiH i prema kojima je predviđeno da nacionalne klubove u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH čini bar jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda iz svake od deset županija.
Ta je činjenica bila povod HDZ-u BiH da zatraži izmjene izbornog zakona kako bi se osiguralo da interese konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH predstavljaju zastupnici iz onih županija u kojima pripadnici određenog naroda čine većinu. H
Zakon ne valja, ali nema dogovora
​Ustavni sud BiH je, odlučujući po prizivu Bože Ljubića na sporne odredbe izbornog zakona, ocijenio kako je ispravno stajalište da Dom naroda nije dom federalnih jedinica, nego konstituivnih naroda, pa bi sukladno s tim trebalo promijeniti izborni zakon. O provedbi te odluke Ustavnog suda BiH do danas nema suglasnosti između hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, kao što nema ni dogovora o tome kako provesti brojne presude Europskog suda za ljudska prava. Najpoznatija takva presuda je ona u slučaju "Sejdić-Finci", donesena prije punih deset godina.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOŠE VIJESTI ZA PREDSJEDNIKA SAD-A PRIJE PREDIZBORNE DEBATE

Trump u dvije godine platio samo 750 dolara poreza na dobit, a zaradio je milijune

2

SUKOB ARMENIJE I AZERBAJDŽANA

Ratno stanje zbog Nagorno-Karabaha

3

IZMJENA UVJETA ZA ULAZAK U ZEMLJU

Slovenska vlada ažurira liste