Osijek
LEDENE POVRŠINE NEUGODNO IZNENADILE

Na Traumi je završilo četrdesetak građana, šest čak i na operaciji
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Zabilježeni prijelomi potkoljenica i nožnih zglobova * Biciklisti se nepotrebno izlažu opasnosti - bačena sol ne pomaže

Neugodno su se jutros iznenadili Osječani kad su, izišavši na nogostup, hvatali ravnotežu zbog jedva primjetne ledene površine koja je, uz temperaturu u minusu, bila prava opasnost. Koliki je oprez bio potreban pokazali su podatci s Odjela za traumatologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, gdje od odjelnog liječnika, dr. Marija Jelavića doznajemo da je do podneva primljeno 40-ak pacijenata, od kojih je šest završilo na operacijskom stolu.

- Velika je gužva i radimo cijelo prijepodne. Pacijenti koji su za hitan operativni zahvat slomili su potkoljenice i imali prijelome nožnih zglobova, no i ostali su pacijenti također prošli s raznim vrstama trauma. Bilo je prijeloma ručnih zglobova, ali i kontuzija bez prijeloma – rekao nam je dr. Jelavić, dodajući da su pacijenti koji su se javljali u bolnicu raznih dobnih struktura.

Opasan Papin trg
Dodali bismo i iz raznih dijelova grada. Naime, prostor Trga sv. Petra i Pavla ispred konkatedrale bio je pravo klizalište, a i brojni su se nogostupi "sjajili" pod ledenom površinom, zbog čega su građani birali razne druge opcije. Jedni su hodali tik uz zgrade, a drugi su odabrali manje ledenu cestu.

- Živim na Jugu 2 i nogostup je bio sav zaleđen, ali ceste nisu. Moram priznati da sam se odlučila hodati cestom da ne bih pala, naravno, vodeći računa o automobilima – ispričala nam je stanovnica Juga 2, dok je stanovnica Naselja Stanka Vraza tijekom dolaska na posao svjedočila padu čak trojice biciklista.

Upravo su oni koji su se odlučili za vožnju biciklom bili posebno ugroženi. Tvrdi to Mirko Vukotić, dugogodišnji testni vozač u Glasu Slavonije, naglašavajući kako je vožnja biciklom po tzv. crnom ledu suluda jer se magla tijekom noći kondenzira, spusti na tlo i smrzne. Sol koja je posuta, tvrdi, ne pruža nikakvu sigurnost biciklistima.

- Sol na sebe privlači vlagu, to je opasni začarani krug. Unatoč tome što su pločnici posoljeni, nema kiše, odnosno snijega da otopi sol. Stoga apeliram na bicikliste da ne voze, jer padovi mogu biti s katastrofalnim posljedicama - naglašava Vukotić. Dodaje kako pri padu s bicikla često stradaju kukovi, ruke, ramena i ključne kosti. Kako se u sljedećim danima očekuje temperatura oko ništice, uz maglovito vrijeme, Vukotić apelira na građane da ne kreću na ulice biciklom, osim u iznimnim slučajevima kad nemaju drugoga izbora.

Četiri tone soli
Inače, led koji se neprimjetno stvorio na nogostupu i koji je prvi takav opasniji ove sezone iznenadio je i djelatnike Unikoma čiji voditelj komunikacija Vjeran Marijašević kaže kako su se vodili prioritetima pa su tako najprije solili podvožnjake, nathodnike i centar grada, a potom i naselja, dok su u trećoj kategoriji biciklističke staze. Na zasoljavanju površina radilo je 17 djelatnika, stoga Marijašević kaže kako su postupno prekrili brojne površine, i to s ukupno oko četiri tone soli. Na upit zbog čega nije solju posut i prostor ispred konkatedrale, Mariješević odgovara:

- Nismo imali tu informaciju, no sol će biti bačena na svim pravcima u programu prioriteta i radit će se tijekom cijelog dana. Kad su u pitanju rubni dijelovi grada, u ovom se trenutku ondje ne posipa sol, a ovisi i koji se pravci definiraju u skladu s potrebama gradskih četvrti i mjesnih odbora. U slučaju potrebe, na nekim će se mjestima bacanje soli ponoviti. Marijašević je dodao kako će djelatnici Unikoma situaciju pratiti i nadalje i prema potrebi ponoviti postupak soljenja na svim lokacijama.

Marija Mihelić
ZIMSKE GUME ZA BICIKLE
Poput onih automobilskih, valja mijenjati i gume na biciklu. Konkretno, Vukotić naglašava da postoji tek jedna varijanta zimskih guma, i to ona s čavlima, za što nije siguran ima li ih uopće netko u ponudi u Hrvatskoj.

- Te se gume koriste zapravo za vožnju po utabanom snijegu i to je ujedno jedina biciklistička zimska guma. Međutim, biciklisti u nas nemaju naviku s vremena na vrijeme zamijeniti gume na biciklu. Te tzv. čavlerice, zimske gume, služe samo za utabani snijeg i led, a toga sad nemamo - prokomentirao je Vukotić. Valja dodati i obvezu korištenja zimskih guma na vozilima u cestovnom prometu.
NE IZLAZITE!
Dr. Jelavić apelira na građane, i to uglavnom one starije životne dobi, da ovih dana ne izlaze iz svojih domova bez prijeke potrebe.

- Stanje nije uobičajeno i ovaj je led doista donio probleme građanima. No, da ne bi bilo više prijeloma, bilo bi dobro da se ne izlazi bez potrebe - kaže.
Jučer su na ulicama viđeni brojni biciklisti, no znalci apeliraju da se pričeka topljenje tzv. crnog leda
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike