Osijek
OPĆINA ANTUNOVAC JE NAJRAZVIJENIJA NA PODRUČJU SLAVONIJE

Tubanjski: Realiziramo investicije veće deset puta od našeg proračuna
Objavljeno 14. siječnja, 2020.

Onime što drugi tek trebaju stvoriti, Općina Antunovac se već poodavno diči, a to ju je dovelo na razinu najrazvijenije općine u Slavoniji. "Investicijski milijune kuna vrijedna nastavlja se i ova proračunska godina", kaže načelnik Davor Tubanjski dodajući kako zapravo nastavljaju s nizom uspješnih investicija.

Protekla godina definitivno je bila "jurišnička" što se tiče uspješnih ulaganja u infrastrukturne investicije, a koje su se itekako pozitivno odrazile i na gospodarstvo i proračun i demografiju, jer mladi ne da ne odlaze, već se naseljavaju, škole i vrtići prepuni su djece... Tako će se, najavljuje čelni čovjek antunovačke vlasti, nastaviti i ove godine.

- Naš je proračun oko četiri milijuna kuna, a realiziramo desetak puta više vrijednih investicija. Samo ću spomenuti Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac, investiciju vrijednu više od 21 milijun kuna, definitivno najveći kapitalni objekt koji smo sagradili u Gospodarskoj zoni Antunovac i napunili ga poduzetnicima, otvorivši tako našim ljudima mogućnost da do poslovnog prostora, ako se žele sami okušati u poduzetništvu, dođu po povoljnim cijenama kako bismo im u početnim trenutcima razvijanja tvrtke pomogli da smanje troškove poslovanja. Razvojna agencija i direktorica Nataša Tramišak odradili su tu odličan posao, cijela je PIA popunjena u samo dva mjeseca mladim i poduzetnim ljudima, s novim sektorima gospodarstva, IT sektorom... - kaže Tubanjski pojašnjavajući kako su poduzetnicima osigurali dodatne benefite u PIA-i.

- Imamo kod nas potporne institucije za poduzetnike kao što je naša Razvojna agencija za gospodarstvo, tu je i LAG Vuka - Dunav, a doveli smo u Slavoniju HAMAG BICRO koji je zaista jedna od najvećih potpornih institucija poduzetnicima i evo u svakom trenutku mogu pronaći sve što im treba u PIA-i. Istovrememo s PIA-om počeli smo proširivati Gospodarsku zonu, radovi su već daleko odmaknuli s infrastrukturom, i već smo jedan dio napravili, a ovi posljednji radovi vrijedni su više od 4,5 milijuna kuna. Samim time formirali smo 17 novih parcela s desetak novih investitora, a sve su parcele kupljene. Na proljeće očekujemo da će četiri investitora odmah početi graditi svoje proizvodne pogone. To je nama zaista vjetar u leđa, a cilj "igre" je da mještani tamo nađu posao, a samim time svaka nova investicija kroz prihode u proračun Općine Antunovac je vidljiva i, naravno, nastavljamo daljnje ulaganje u komunlanu infrastrukturu, što nam omogućava namjenski novac. To je ono što stalno pričamo - dugoročni planovi. Kratkoročne projekte, nazovimo ih tako, stalno radimo - znači, za komunalnu se infrastrukturu brinemo, društvene, socijalne, sportske, nekakve subvencije i davanja smo zadržali. Štoviše, neke smo i povećali. Evo, ove godine imamo ideju da povećamo broj stipendija, da vidimo koliko prostora u tome imamo, povećali smo naknade, sudjelujemo u prehrani za učenike zajedno sa Županijom osječko-baranjskom da bi obrok za sve bio besplatan. Znači sve te stvari, da ne pričam, od prijevoza putnika s GPP-om Osijek radimo s jednom svrhom - za dobrobit mještana i razvoja općine koja nije bezrazložno svrstana kao jedina razvijena u Slavoniji - kaže načelnik Davor Tubanjski.

Prošle godine proračun je bio, s investicijom u PIA-u od 20 milijuna kuna, vrijedan 50 milijuna kuna, mi smo, napominje načelnik, našli novih deset milijuna kuna investicija i opet je naš proračun više od 40 milijuna kuna s novim investicijama.

- Rješavamo biciklističku stazu, razne sportske terene, ulaganja u sportsku dvoranu koja nam je na natječaju, to je deset milijuna kuna. Imamo novih projekata, a da ne spominjemo da stalno radimo i pripremamo projektne dokumentacije za nadolazeće natječaje koje stalno pratimo kako bismo vidjeli što možemo od projekata prijaviti na sufinanciranje i povući dodatna sredstva i nastaviti raditi dosadašnjim tempom razvijanja općine - poručuje načelnik općine Antunovac Davor Tubanjski.

Darko Pejić
- Čak 21 milijun kuna uložen je u izgradnju Poduzetničkog inkubatora i akceleratora - kaže načelnik Tubanjski
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana