Autoglas
ISTRAŽIVANJE: VREMENSKA DNEVNA RUTINA

Roditelji u godini četiri dana troše na ukrcaj djece u auto
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Zbog dnevne rutine gotovo trećina roditelja kasni na posao jednom tjedno, a mame i tate kasne u prosjeku 11 minuta

Posljednja dva desetljeća svi nekud trčimo, kronično nam nedostaje vremena i sve se radi u nekoj strci. Moderna istraživanja idu toliko daleko da proučavaju svakodnevne navike i onda rezultate o trošenju vremena iskazuju u zanimljivim brojkama. Jedno od istraživanja tiče se i autoindustrije i roditelja koji svakodnevno prevoze djecu u autosjedalicama kada su mala.

Dok se još jednom spremate na svoju svakodnevnu jutarnju rutinu, sigurno će vas zanimati istraživanje prema kojemu roditelji u godini provedu čak četiri dana izvodeći svoju djecu iz kuće i ukrcavajući ih u automobil dva puta dnevno. Kako prenosi Quattroruote.hr, zbog te dnevne rutine gotovo trećina roditelja kasni na posao bar jednom tjedno, a mame i tate dnevno kasne u prosjeku 11 minuta. Iz nekog razloga ta brojka u velikim gradovima još više skače, tamo u prosjeku kasne 18 minuta.

Strpljen - spašen
Dodatno vrijeme gubi se na predugo oblačenje cipela i kaputa prije nego što djeca krenu s vrata. Roditelji navode da su djeca u dobi od dvije do tri godine najkompliciranija kada je u pitanju brz i lak ukrcaj i iskrcaj, a gotovo polovina roditelja slaže se kako je najteže s blizancima. Tako u prosjeku čitav taj posao traje 20 minuta rutine, a jedna od 14 obitelji izvijestila je da im je potrebno čak 40 minuta da s djecom započnu jutarnje putovanje.

Među ostalim najvjerojatnijim stvarima koje otežavaju izlazak iz kuće jest i zadatak smještanja djece u sjedala u automobilu - trećina roditelja smatra ovo najvećim izazovom. Zatim ih užasava odlazak u toalet pred sam polazak, kao i borba s velikom količinom dječjih stvari i pribora koji se mora svaki put ukrcati u automobil. Nagrade koje se nude djeci da ubrzaju uobičajena su roditeljska taktika, a više od četvrtine njih priznalo je da nudi slatkiše, omiljenu glazbu koja se pušta u automobilu, i obećaju poslastice nakon što se stigne na odredište.

Sjedalica i točka
Bez obzira na gubitak vremena, treba znati kako su sjedalice jedini prihvatljiv način za sigurnost djece. U najvećem broju nesretnih slučajeva spasit će život djeteta i smanjiti ozbiljne posljedice, a na njihovo korištenje vozače obvezuje i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Autosjedalica smanjuje ozbiljne ozljede i do 70 %. Statistike su pokazale kako bi od desetero djece koja u sudaru poginu, ili su zbog teških ozljeda završila u bolnici zato što nisu bila u sjedalici, njih čak sedmero preživjelo, ili ne bi završilo u bolnici da je bilo pravilno vezano u sjedalici. Većina vozača roditelja opravdanje za nestavljanje autosjedalice traže u riječi - gnjavaža! No, stvarna situacija, kada se dogodi prometna nesreća, sugerira samo jedno: djeca se ne smiju prevoziti, a da nisu u autosjedalicama i propisno vezana.

Na žalost, to mnogi i dalje ignoriraju, a pravila i zakona sjete se tek kada se prometna nesreća u kojoj je nastradalo dijete - dogodi. Takvih je slučajeva u Hrvatskoj, i sa smrtnim posljedicama, posljednjih godina bilo nekoliko. Sve se moglo izbjeći da su pravila poštovana.

Mato Pavličević
ŠOKANTNE BROJKE
Zbog nesreća u kojima stradavaju djeca koja nisu bila u autosjedalicama valja se prisjetiti upozorenja struke i policije. Ljudi nisu svjesni što sudar može učiniti bebi, ili malom djetetu, ako ne sjede u autosjedalici i nisu vezani. Na sve objekte u vozilu u sudaru pri brzini od samo 25 km/h, djeluje sila 20-ak puta jača od težine objekta. To znači da dijete teško pet kilograma u naručju postaje teško oko 100 kilograma i nemoguće ga je zadržati u rukama. Ono tom istom silom udara o unutrašnjost, ili izlijeće iz vozila.
18

minuta roditelji vozači kasne na posao u velikim gradovima
Treba znati kako su autosjedalice jedini prihvatljiv način postizanja sigurnosti djece
Možda ste propustili...