Sport
EUROPSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA

Bez rezultatskog značenja i naboja u obračunu susjeda
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
- Želimo iz Graza otići nepobjedivi - poručio je naš izbornik Lino Červar

Prvi su dio posla hrvatski rukometaši na Europskom prvenstvu odradili. Kolo prije kraja A skupine i večerašnjeg susreta sa Srbijom (20.30) plasirali su se u drugi krug, kamo će prenijeti dva boda.

Ako pitate rukometaše jesu li možda to proslavili, odgovorit će: malo jesmo. Izbornik Lino Červar nagradio ih je tako što jučer prijepodne nisu imali trening, a dio igrača i članova stožera poslijepodne je otišao na druženje u Hrvatski klub, među naše ljude koji žive u Štajerskoj. Ostatak je ipak odradio trening u fitnessu.

- Očekuju nas još teški zadatci, tako da već računamo napraviti program za dane koji slijede i sve što radimo, radimo za taj mikrociklus. Već danas ćemo imati taktički trening - otkrio je Lino Červar, koji je otkrio kako su već počeli analizirati protivnike za drugi krug.

Korektni do kraja zbog navijača
No prije toga treba odraditi još 60 minuta susreta sa Srbijom. Utakmica je to bez ikakvog rezultatskog značenja. Hrvatska prenosi dva boda, a Srbija se nakon poraza od Bjelorusije i Crne Gore oprostila od drugog kruga. Červar će zato sigurno na teren poslati kombiniranu momčad, više minuta dobit će igrači koji su dosad manje igrali.

- Moramo gledati igrače koji su bili najviše angažirani, da ih malo sačuvamo, također, iz Graza želimo otići nepobjedivi. Naravno da ćemo kombinirati. Evo, primjerice, Marko Mamić otišao je iz Kielcea kako bi više igrao u napadu, trebamo Mamićeve realizatorske sposobnosti, trebamo ga u dva smjera. Zato će mu ova utakmica sigurno koristiti.

Inače, novi problem s vanjskim igračima nastao je oko Josipa Šarca. Zbog jednog zadobivenog udarca završio je na magnetskoj rezonanci. Utvrđeno je da osim hematoma nema drugih oštećenja zgloba koljena pa mladi Šarac nastavlja igru. Večeras će sigurno dobiti priliku.

- Želimo doći zdravi u Beč. Čekaju nas četiri utakmice i ne smijemo se zanositi da će biti lako. Pred nama su utakmice protiv reprezentacija koje sve imaju velike ambicije.

Prije toga ipak treba odraditi susret sa Srbijom. Červar cijeni večerašnjeg suparnika.

- Neovisno o rezultatima koji su postignuti, poštujem reprezentaciju Srbije. Imaju više dobrih pojedinaca. Golmani Cupara i Ivanišević, braća Ilić, Radivojević u Szegedu, Zelenović, Marsenić, Sretenović, mali Vujić, koji neće igrati zbog ozljede. Reprezentacija je to koju poštujem i nije mi svejedno kako će završiti ta utakmica.

Najveći izazov Červaru bit će kako sačuvati igrače od euforije, koja pomalo raste. Riječima Zlatka Dalića, kako "ostati ponizan"?

- Lagao bih kada bih rekao da mi je svejedno i da me okolina ne dira. Razgovarat ću puno s igračima. Oni su pametni, naravno, prate sve, naći ćemo neko rješenje. Poštujem i navijače i zbog njih moramo biti korektni.

Peruničićeva glavobolja
Dakako, u istom hotelu potpuno drukčije raspoloženje vladalo je u taboru Srbije. Nenada Peruničića prošla je glavobolja koju je zaradio nakon poraza od Crne Gore i zbog koje se zamalo nije pojavio na službenoj press konferenciji. Dan poslije otkrio je kako je to bila prilično burna, neprospavana noć.

- Igrači su jako teško doživjeli taj poraz. Cijelu noć sam izlazio na hodnike i uvijek sam vidio nekoga kako šeće jer ne može zaspati. Nije to stvar rivaliteta Srbije i Crne Gore, nego važnosti utakmice, koja je odlučivala hoćemo li se boriti za neki bolji plasman. Ovaj poraz nam je jako teško pao, a ovo nisu dečki koji će to lako zaboraviti i koje baš briga za poraze. Proživljavaju sve ono što i ja proživljavam - rekao je izbornik Srbije Nenad Peruničić.

Zanimljivo je kada se nekad sjajni lijevi vanjski oprostio od reprezentativnog dresa. Bilo je to u Portugalu 2003. Tada je počeo uspon hrvatskog rukometa, osvajanjem naslova svjetskog prvaka. Danas možda protiv Hrvatske posljednji put vodi Srbiju.

- Moraš igrati do kraja na najpošteniji mogući način. Moram pronaći način kako da podignem igrače, kako odraditi utakmicu na najbolji mogući način. Moramo odraditi pošteno posao do kraja. Moramo biti motivirani, posebno igrači koji će zamijeniti bolesne i motivirane. Moramo kvalitetno odraditi do kraja.

Dojam je kako Srbija, za razliku od Hrvatske, nikada nije pronašla kemiju ili faktor X u reprezentaciji. Malo smo uspjeli Peruničiću izmamiti osmijeh kada smo ga pitali što bi najradije preuzeo od Hrvatske i hrvatskog rukometa?

- Uh, to je široka tema i to je neusporedivo.

Pa dobro, uhvatili ste zlatnu ribicu i imate samo jednu želju?

- Imam ja puno želja. Hrvatski rukomet gradi nešto bar dva desetljeća. Nedostaje mi najviše podrška reprezentaciji koju ima Hrvatska. Nisu samo medalje mjerilo, treba dati podršku i kada je teško i kada treba podržati nove dečke. To bih najviše želio imati, a to Hrvatska ima - zaključio je izbornik Srbije.

Iz Graza: Krešimir Lacković
Graz
HRVATSKA ZAKLJUČUJE PRVI KRUG
Lino Červar

izbornik Hrvatske

Želim pokazati da i ova generacija ima svoju kvalitetu. Želimo stvoriti veliku momčad, kao onu koja je bila svjetski i olimpijski prvak. Ta je momčad bila za Hall of fame. Ne pojedinac, nego kompletna momčad. Ni jedan pojedinac ne može sam ništa riješiti. Ni financijsku, migracijsku ili ekološku krizu, pa tako i u sportu.
Nenad Peruničić

izbornik Srbije

Hrvatska ima dvije postave koje mogu ravnopravno igrati sa svima na Prvenstvu. Ne postoji kombinirana postava Hrvatske. Ja ću svoje igrače pripremati kao da će igrati protiv najbolje sedmorke Hrvatske.
Možda ste propustili...

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

Najčitanije iz rubrike