Novosti
PREMJEŠTAJ ŠTIĆENIKA IZ "ZELENE OAZE"

Tragična pogibija šest osoba otvorila pitanje domova za umirovljene
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Pučka pravobraniteljica godinama upozorava na lošu kontrolu domova za umirovljenike u kojima je smješteno više od 5000 osoba

Iz Doma za starije i nemoćne osobe "Zelena oaza", u kojem je u požaru smrtno stradalo šestero korisnika, u nedjelju je počeo najavljeni premještaj korisnika u Dom Lobor–grad, a na raspolaganju su im i drugi domovi, doznaje se od ravnateljice Centra za socijalnu skrb Donja Stubica Stanke Erdelje.


Erdelja je kazala da je većina od 21 korisnika već izmještena. "Neki od njih već su preseljeni u svoje domove, budući da su njihova djeca ili rodbina došli po njih i odveli ih kućama, a za ostale ćemo korisnike organizirati prijevoz sanitetskim vozilima u Dom za odrasle osobe Lobor-grad", kazala je Erdelja, dodavši da je dio korisnika već stigao u Lobor gdje je za njih sve organizirano. Osim Lobora, kaže, imaju na raspolaganju i druge domove.


Istaknula je i kako je svima u Centru najvažnije da ljudi, od kojih su mnogi još pod stresom, budu zbrinuti te da će učiniti sve da tako i bude.
Nedostatak nadzora

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u subotu je izjavila da je više puta upozorila Vladu i Sabor na nedovoljan nadzor obiteljskih domova u kojima je diljem Hrvatske smješteno više od 5000 starijih osoba, tako je u 2018. nadzor proveden u samo 13 posto obiteljskih domova, a u većini su pronađene nepravilnosti.


Pravobraniteljica Vidović izrazila je iskrenu sućut bližnjima poginulih u požaru obiteljskog doma u Andraševcu te najavila da će otvoriti ispitni postupak i od nadležnih institucija tražiti sve informacije. Ističe i da je jedno od otvorenih pitanja odnosi li se izdana dozvola za rad samo na glavni objekt ustanove, ili i na izdvojeni objekt koji je izgorio.


"Kontrole obiteljskih domova rade se samo kod njihovog otvaranja, kod izdavanja dozvole za rad. Nakon toga, de facto, osim u vrlo izuzetnim situacijama i prema prijavi, kontrola uopće nema", objasnila je u razgovoru za Hinu pravobraniteljica Vidović te izrazila nadu da će se sada stvari početi mijenjati.


Nedostatnim je istaknula situaciju da samo desetak inspektora nadzire više tisuća različitih domova i udomiteljskih obitelji, odnosno kompletni institucijski i izvaninstitucionalni sustav u Hrvatskoj – sve domove za starije, za djecu, za osobe s invaliditetom. Prema nalazima inspekcijskih nadzora u 2018. godini, koje joj je dostavilo nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nadzor je obavljen u samo 13 posto obiteljskih domova. To bi značilo da je od 361 obiteljskog doma, pregledano njih 47.


U domovima u kojima je proveden nadzor, u njih 75 posto utvrđene su nepravilnosti poput nedostatka medicinske sestre ili njegovateljice, nevođenja brige o zdravlju korisnika, neuredne evidencije, neodržavanog prostora, smještaja većeg broja korisnika od utvrđenog kapaciteta ili pak činjenice da predstavnik obitelji ne živi u objektu u kojem pruža usluge, što je, ističe Vidović, uvjet da bi vlasnik mogao imati obiteljski dom.


"Sankcije su različite, ali nije stvar u tome da se domovi sankcioniraju, to dolazi nakon što su prava korisnika ozbiljno prekršena. Poanta je da se preveniraju takve situacije, a prevenirati se mogu kroz dobar sustav nadzora", objasnila je Vidović.


Vidović ističe da je potrebno osmisliti drugačiji način nadzora, decentralizirati ga i vidjeti što se može učiniti na lokalnoj razini.
Loš sustav

"Ovo nije trenutak u kojem se upire u inspektora, ovo je trenutak u kojem se upire u sustav, u okvir kako je postavljen. Dopustili smo zbrinjavanje osoba, a koje često nemaju drugog izbora, u obiteljske domove, prepuštamo ih njima i imaju tamo pravo primiti najveću moguću razinu skrbi, a država mora osigurati uvjete za to", naglasila je Vidović.

Požar u Domu za starije i nemoćne osobe "Zelena oaza" u Andraševcu, kod Oroslavlja, u kojem je smrtno stradalo šest osoba, buknuo je u subotu ujutro poslije 5 sati.


Vuk Tešija
Premijer i ministar na mjestu nesreće
Na požarište staračkog doma u Andraševcu u subotu ujutro došli su i premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji su izrazili sućut obiteljima stradalih u toj tragediji. Premijer je rekao da Vlada u ovom mandatu još nije bila suočena s tragedijom ovakvih razmjera. "Ne mogu vam reći ništa više, pričekat ćemo da nadležne službe koje su ovdje proteklih nekoliko sati obave svoj posao. Sve više od toga bilo bi spekuliranje", kazao je Plenković okupljenim novinarima. Sućut obiteljima stradalih izrazila je i predsjednica države Kolinda Grabar- Kitarović.
Preuzeti odgovornost
Zaklada za ljudska prava i solidarnost - Solidarna je poručila da država treba preuzeti odgovornost za tragičnu nesreću koja se dogodila u sustavu socijalne skrbi. "Država treba svoju odgovornost iskazati žurnim utvrđivanjem i otklanjanjem uzroka nesreće", priopćili su.
"Ovo nije trenutak u kojem se upire u inspektora, ovo je trenutak u kojem se upire u sustav."
Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković