Novosti
SMIJENJENI RAVNATELJ DJEČJE BOLNICE SREBRNJAK BORO NOGALO:

Inspekcija je potvrdila da su tvrdnje o poslovanju Srebrnjaka apsurdne
Objavljeno 12. siječnja, 2020.
Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo poručio je u nedjelju u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" da nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva, prema kojem nisu utvrđene nezakonitosti u radu te ustanove, pokazuje koliko je apsurdna situacija oko optužbi iz zagrebačke gradske uprave.


Inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je, prema pisanju medija, 19. i 20. prosinca 2019. nadzor u Dječjoj bolnici Srebrnjak te nije utvrdila nezakonitosti u radu te ustanove, uključujući i nezakonito zapošljavanje, nadriliječništvo te obavljanje djelatnosti za koje bolnica nije imala odobrenje Ministarstva zdravstva.


"Cijela priča je apsurdna, to je teatar apsurda. Jedina mjerodavna inspekcija je Ministarstva zdravstva i HZZO-a i ako ona kaže da je sve u redu, zašto takav mjerodavan dokument ne izlazi u javnost. Kome odgovara ovakva situacija, da se jedna mala, uspješna bolnica, iza koje je cijeli tim koji radi na projektima, devastira", pitao se Nogalo.


Kaže kako mu je cilj, unatoč tužbama koje namjerava podnijeti zbog nezakonite smjene, da se nastavi projekt centra za translaciju, za koji je bolnica dobila 432 milijuna kuna iz EU fondova.


"Želio bih da se projekt nastavi i mogu reći da smo imali dobar kontakt s premijerom Plenkovićem. On zna što su europski projekti, on nam je jako puno pomogao", kazao je Nogalo, dodavši kako se s premijerom čuo u posljednjih mjesec dana tri puta i ima njegovu potporu. Govoreći o 20-godišnjoj suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, rekao je kako je imenovan na čelo bolnice 1997., prije Bandićeva dolaska, te da dosad nije bilo problema u njihovoj suradnji.


"Pustili su me da radim, vidjeli su da radim dobro, da bolnica ima puno pacijenata, da je relativno popularna. Svi natječaji za ravnatelja bili su takvi da se nitko drugi nije javljao. Gledao je na to naklono, nikad mi nije posebno pomagao. Išli smo paralelno, ja svojim, on svojim putem. Međutim, kad smo potpisali ugovor na 60 milijuna eura, kad smo stekli vlasništvo nad Brestovcem, kad je počela priča s bolnicom u Blatu, postali smo interesantni i počelo je sve ovo", rekao je Nogalo.


Nogalo je kazao i kako nalaz inspekcije demantira tvrdnje o upitnim rezultatima poslovanja, obavljanju postupaka za koje bolnica nema odobrenje Ministarstva zdravstva te o protuzakonitim zapošljavanjima, kako je to ustvrdila predsjednica Upravnog vijeća Srebrnjaka Ana Stavljenić Rukavina.


Komentirao je minus na Srebrnjaku od 15 do čak 17 milijuna kuna, što navodi Stavljenić Rukavina.


- Bilanca svake institucije, tvrtke i obrta uvijek je koliko potražujete, a koliko dugujete. Mi sada potražujemo sedam ili osam milijuna kuna više nego što dugujemo. Znate kako ona gleda? Ona gleda, dužan si 10 milijuna, a što potražuješ 17 milijuna kuna od HZZO-a, to, kao, nije bitno. Sve se svodi na trivijalnost.


Neki prigovaraju da je projekt Centra za translacijsku medicinu megalomanski, da se, primjerice, radi šest sala za kardiokirurgiju, a da jednostavno nema toliko potrebe.


- E to vam je spin. Kada vam svi recenzenti i svjetske banke daju zeleno svjetlo i kažu da je projekt izvanredan i daju vam 60 milijuna eura, što mislite, je li to bačen novac? Da je to projekt samo za Hrvatsku? Mi želimo dati odgovore za cijelu regiju.


Navodi primjer Austrije, koja ima osam milijuna stanovnika, a ima četiri takva centra.
- Oni žive na osnovi Balkana, Kosova, Crne Gore, BiH. Zašto Srebrnjak ne bi bio takav centar - pita se dr. Nogalo. H/V.T.
Zatražili ispriku Milana Bandića
Zagrebački HNS zatražio je u nedjelju javnu ispriku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer je, tvrde, govorio neistinu o nalazima inspekcije Ministarstva zdravstva u Dječjoj bolnici Srebrnjak. HNS se poziva na sadržaj promemorije inspekcije Ministarstva zdravstva, koju je u subotu objavio RTL, a u kojoj se navodi da inspekcijom od 19. i 20 prosinca u toj dječjoj bolnici nisu potvrđene optužbe Grada Zagreba da se tamo provodilo "nadriliječništvo". Ako je objavljena promemorija istinita, Bandić je, poručuju u priopćenju iz te stranke, govorio neistinu te očekuju javno objašnjenje i ispriku djelatnicima bolnice Srebrnjak i cjelokupnoj javnosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana