Osijek
UPOZNAJ SVOJU ZEMLJU!

S troje znalaca u inspirativnoj šetnji gradom
Objavljeno 12. siječnja, 2020.
Turistički je obilazak organiziran u povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske jučer je u organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka održan turistički obilazak grada Osijeka, u kojemu je sudjelovalo sedamdesetak građana, uključujući grupu učenika Osnovne škole "Tin Ujević", zainteresiranih za bogatu osječku povijest, od stoljeća sedmog, kako volimo reći, pa sve do ratnih događaja s početka 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je hrvatsku borbu za samostalnost najprije prepoznao Island (19. prosinca 1991.), a zatim i ostatak europskih i svjetskih zemalja.

Zahvaljujući vodičima Domagoju Butkoviću, Teni Magdić i Veroniki Završki, maglovita je nedjelja protekla u vrlo zanimljivoj i inspirativnoj šetnji prožetoj brojnim zanimljivim informacijama o najljepšim i najprepoznatljivijim osječkim lokacijama. Građani okupljeni u velikom broju imali su priliku čuti razne priče i ‘začkoljice‘ iz bogate povijesti grada na Dravi, interpretirane na vrlo zanimljiv i duhovit način turističkih vodiča. Turistička povorka krenula je od osječke konkatedrale. Razgled se nastavio kod zgrade Županije, otkuda je grupa krenula prema Trgu slobode.

Put se nastavio Kapucinskom ulicom do početka nadaleko poznatog secesijskog niza u Europskoj aveniji, otkuda se grupa spustila do spomenika Picassu te dalje do Bijele lađe, a zatim i konkatedrale, gdje smo imali priliku zaviriti u unutrašnjost te 90-metarske ljepotice i, zahvaljujući vodičkom trojcu, saznati vrlo zanimljive informacije, poput one da njezin pokrovitelj, biskup Josip Juraj Strossmayer svoje dvostruko ime duguje činjenici da njegova majka nakon smrti jednog od braće blizanaca nije znala je li preminuo Josip ili Juraj te je preživjelom sinu nadjenula oba imena.

Ivan Alilović
SUDJELOVALI I UČENICI OŠ TIN UJEVIĆ
Lijepu fakultativnu aktivnost u sklopu nedjeljnog turističkog razgleda imali su učenici Osnovne škole Tin Ujević, zahvaljujući učiteljici razredne nastave Mirni Grbec i roditeljima koji su prepoznali vrijednost ovog događaja.

- Budući da uskoro obrađujemo teme koje se tiču OBŽ-a i grada Osijeka, ovo je izvrsna prilika da svoje učenike uputim u povijest ovog podneblja. S obzirom na to da smo za ovaj razgled saznali tek prije nekoliko dana, okupilo nas se tek sedmero, zahvaljujući dobroj volji učenika i njihovih roditelja, kako bi naučili nešto o našem lijepom gradu Osijeku - kazala je učiteljica Grbec.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije