Regija
REKORD PARKA PRIRODE

Na Papuku lani pedeset posto više posjetitelja
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Imali su dosad najbogatiju turističku ponudu, došlo im 52.486 gostiju, a 2018. godine 35.306
JANKOVAC

Park prirode odlično je zaključio 2019. godinu - godinu obilježavanja dvadesetog jubileja svoga postojanja u kojoj je bilo najavljeno puno iznenađenja, a rezultat je nadmašio očekivanja.

Iz Parka kažu kako će 2019. pamtiti kao rekordnu po broju posjetitelja i najbogatijom turističkom ponudom. Višemilijunske investicije u sklopu projekta "Geopriče UNESCO geoparka" promijenile su turističku sliku Parka i Slavonije. Ulaganja u turističku infrastrukturu odrazila su se na porast broja posjetitelja od 48,66 posto u odnosu prema 2018. godini. Park je posjetilo 52 486 posjetitelja u 2019. godini, a u 2018. ih je bilo 35 306. Ravnatelj Parka Alen Jurenac pojašnjava što se sve događalo u Parku i što je privuklo posjetitelje.

- Prvi vikend u srpnju bio je rezerviran za spektakl na nebu. Balon Geopriče okupio je nekoliko stotina posjetitelja i svojim prekrasnim prizorima iskupio se za mjesece iščekivanja njegove pojave na području Parka. Nakon više od šest mjeseci, desetaka letova, obaranja rekorda i nastupa na dva međunarodna festivala balona, napokon je stigao u okrilje Park šume Jankovac i tako prvi put pozirao na domaćem terenu. Jesen će ostati zapamćena po nagradi Hrvatske turističke zajednice na Danima hrvatskog turizma u Osijeku. Projekt "Geopriče UNESCO geoparka" PP Papuk osvojio je nagradu u kategoriji održivi turizam. Kraj godine bio je rezerviran za "Kuću Panonskog mora" otvorenu sredinom prosinca u Velikoj. Riječ je o posjetiteljsko-edukacijskom centru koji sadržava atrakcije u unutrašnjem i vanjskom prostoru koje prezentiraju prirodne ljepote na inovativan način. U upravnoj zgradi Javne ustanove PP Papuk pohranjene su vrijedne zbirke nalaza fosila koji nisu bili na adekvatan način prezentirani - kaže Jurenac te naglašava kako je velikom broju posjetitelja pridonio niz novih sadržaja.

- To su uređenje i asfaltiranje ceste od Slatinskog Drenovca do Jankovca, čime je u prvom tromjesečju zabilježen porast broja posjetitelja od 300 posto u odnosu prema istom razdoblju 2018. godine. Park je postao bogatiji za 15 električnih i 15 brdskih bicikala kojima je upotpunjena outdoor turistička ponuda. Svoje mjesto u vlasništvu Parka našao je i autobus kojim će biti moguće povezivati više njegovih lokacija. On je zelene boje i oslikan prepoznatljivim fotografijama i motivima Parka, predstavlja svojevrsnu putujuću razglednicu koja će stajati na raspolaganju školama, udrugama, agencijama i ostalima koji žele uslugu prijevoza kako bi doživjeli Park prirode na najbolji mogući način - kaže Jurenac.
Posebna atrakcija bila je otvaranje Adrenalinskog parka Duboka u lipnju koji je postao Papukova top-destinacija za 2019. godinu, a dobitnik je i nacionalne godišnje nagrade Simply the Best u kategoriji novi projekt u turizmu.


Vladimir Grgurić
48,66

posto više posjetitelja pohodilo je Park prirode Papuk u 2019. godini u odnosu prema 2018. godini
Projekt "Geopriče" pun je pogodak
Ravnatelj Jurenac posebno ističe vrijedan projekt Geopriče te najavljuje sezonu 2020. kao još bolju i posjećeniju od protekle. "Geopriče su definitivno ispričale najuspješniju godinu Parka. Puno je toga napravljeno i otvoreno i ponosni smo na svaki detalj ovoga projekta. Mogu najaviti još bolju 2020. godinu jer nas čeka otvorenje Geo info centra u Voćinu. Nastavljamo koračati k cilju najposjećenije kontinentalne destinacije i veselimo se novoj turističkoj sezoni i svakom posjetitelju", zaključio je ravnatelj JU Parka prirode Papuk Jurenac.
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike