Regija
UJEDINJENI ČUVAJU TRADICIJU SVOGA KRAJA

“Šokadija” obilježila dva desetljeća - u jednom KUD-u čak tri “Bela sela”
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
MARJANČACI/IVANOVCI/ZELČIN

Svečanim koncertom u Društvenom domu u Marjančacima na poseban je način obilježen još jedan veliki jubilej u Valpovštini - 20. obljetnica uspješnog djelovanja KUD-a "Šokadija" Ivanovci, Marjančaci, Zelčin.

Jedno je to od iznimno rijetkih društava na prostorima Slavonije i Baranje koje u svom sastavu ima zaljubljenike u folklor te tradicionalne pjesme i plesove iz čak tri sela i koji unatoč tome vrlo zapaženo na pozornicama diljem Hrvatske, ali i izvan nje djeluje neprekinuto već dva desetljeća. Tim povodom Milan Đurković, predsjednik Mjesnog odbora Marjančaca, kao domaćin je pozdravio slavljenike i publiku i izrazio zahvalnost udruzi Prizma koja je bila organizator koncerta. Riječ je uzela i Mirjana Gradinjan u ime Kulturno-umjetničkog društva koja je zahvalila na podršci koju KUD-ovci uživaju od mještana triju susjednih sela, što u konačnici zapravo najviše omogućuje rad Društva koje je okosnica očuvanja baštine u tzv. valpovačkim "Belim selima". Osvrnula se i na činjenicu da je prava rijetkost kroz djelovanje kulturno-umjetničkih društava da jedno društvo okuplja članove triju susjednih mjesta, što se na njihovu primjeru pokazalo vrlo uspješnom kombinacijom u praksi.

Slavljenički program započeo je prigodnim igrokazom u izvedbi najmlađih članova društva u kojem su obnovljena sjećanja na običaje vezane uz proslavu Božića, a u nastavku programa kroz koji je vodio Stanislav Čamagajevac, inače voditelj tamburaša i plesača, izveli su plesove Brodske Posavine, Slavonije, Baranje i Posavine i razveselili brojnu okupljenu publiku. U programu su svoje umijeće u folklornom programu pokazali i najmlađi članovi KUD-a.

Kako doznajemo od članova KUD-a Ivane Đurković i Tomislava Šimošića koji aktivnosti svog KUD-a redovito promoviraju i preko društvenih mreža, KUD je aktivan tijekom cijele godine kroz probe i brojne nastupe. Tako je samo u prvih deset mjeseci prošle godine ostvareno čak 18 nastupa od kojih se posebno rado sjećaju gostovanja u Subotici krajem listopada. Tada je Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo" u Subotici bio domaćin Festivala tradicionalnog pjevanja, gdje je KUD "Šokadija" Ivanovci-Marjančaci-Zelčin bio pozvan da predstavi dvije pjesme prema vlastitom izboru. Voditelj KUD-a Stanislav Čamagajevac i predsjednica Mirjana Gradinjan, kao i svi članovi odlučili su se odazvati pozivu te pripremili njima najdraže pjesme "Tri divojke žito žele" i "Ajde, ajde diko" koje su izveli s posebnim žarom. Nakon svih prijavljenih skupina lijepo iznenađenje - ocjenjivački žiri izabrao je upravo njihovu članicu Mirjanu Birovljević kao najbolju počimalju od 13 prijavljenih KUD-ova, odnosno pjevačkih skupina, zahvaljujući čemu je dobila posebno priznanje. KUD-u je to bilo jednako nagradi za prvo mjesto.

- Iako je naš KUD puno manje društvo od ostalih susjednih društava, uz veliku pomoć voditelja prolazimo kroz veliki broj nastupa. KUD je mjesecima marljivo radio na koreografijama i pripremama za još četiri velika nastupa koje smo izveli do kraja godine, no svima nama definitivno je najveća nagrada i priznanje činjenica da se sve veći broj mladih želi priključiti našem KUD-u i čuvati tradiciju svoga kraja”, poručuju KUD-ovci „Belih sela“. L.Aničić

Lidija Aničić
18

nastupa su ostvarili samo u prvih 10 mjeseci prošle godine
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike