Kultura
"SIRENA I VIKTORIJA" GOSTUJE U ZADRU

Komedija dosad neizvođena u Hrvatskoj
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
U četvrtak, 16. siječnja, u HNK-u Zadar gostuje uspješnica Teatra Rugantino, komedija Sirena i Viktorija suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina, dosad neizvođena u Hrvatskoj. Režiju potpisuje Filip Grinvald, a u predstavi igraju Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasary.


Riječ je o komediji zabune koja govori o neizvjesnim sudbinama troje ljudi u vrijeme posttranzicije. Počinje kao klasična komedija koja se temelji na nesporazumima junaka, a zatim prerasta u komičnu melodramu u kojoj u cijelosti dolazi do izražaja Galinov vješto napisan tekst.


Novopečena bogatašica Sirena obogatila se u tranziciji trgujući ponajviše stanovima i družeći se s kriminalcima te je naizgled pobjednica tranzicijskog maratona. U trenutku kad je posao tjera da nauči engleski, za instrukcije pronalazi doktoricu engleske filologije Viktoriju - ženu koja je u tranziciji izgubila i status, i posao, i supruga. Žaleći je, nalazi joj preko oglasa žigola koji ispunjava sve fantazije. No u alkoholnoj izmaglici bira krivi broj i u njezin luksuzni stan umjesto neodoljivog mladog pastuha stiže ne baš mlad astronom Konstantin, koji urušavanje idealistički ustrojenog svijeta preživljava šišajući pse po kućama...
Iako se ova posttranzicijska priča odigrava u Moskvi, teme, likovi i situacije u svakom su pogledu bliski i prepoznatljivi našoj kazališnoj publici, a suptilni humor predstave osvaja veliki generacijski raspon od tinejdžera do umirovljenika. N.Vek.
Bit svih naših dvojbi i nemoći
Ovo je prije svega raskošna komedija zabune koja, kako se komad razvija, žanrovski prelazi u komičnu melodramu. Djela Aleksandra Galina, iako je on predstavnik dramskog pravca suvremene ruske drame koji se bavi sudbinom čovjeka u situaciji materijalne bijede i moralnog sloma u tzv. procesu tranzicije, uvijek su komedije. U temeljima tih komedija je njegova plemenitost, koja u svakodnevnom i trivijalnom otkriva ljudsku bit svih naših dvojbi i svih naših nemoći. Galinove teme, likovi i situacije našoj su kazališnoj publici vrlo bliski i prepoznatljivi.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente