Zdravlje
KAO DODATNA TERAPIJA U LIJEČENJU RAKA

Biljni pripravci više štete nego što koriste
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Oboljeli od raka svoje bi liječnike trebali obavijestiti ako uzimaju biljne pripravke jer neki njihovi sastojci mogu smanjiti djelovanje terapije, podatci su izneseni na petoj međunarodnoj konferenciji o borbi protiv raka dojke.

Tablete češnjaka, đumbira ili ginko pilule mogu usporiti zarastanje rana koje nastanu kao posljedica liječenja raka dojke, piše BBC.

Portugalska kirurginja i profesorica Maria Joao Cardoso tvrdi da nema dovoljno dokaza o tomu da biljna terapija ili biljne kreme uistinu djeluju. Postoje li bilo kakve nedoumice kada je posrijedi njihova upotreba, bolje ih je ne uzimati, smatra Cardoso.

"Liječnici bi trebali biti angažiraniji kada pacijentima postavljaju pitanja o tomu kakve dodatne pripravke uzimaju u sklopu terapije liječenja raka", rekla je Cardoso, glavna kirurginja u lisabonskom Centru za liječenje karcinoma Champalimaud, te dodala kako je jako važno da se pacijenti kojima se rak proširio i na kožu prije uzimanja dodatne terapije konzultiraju s liječnikom.

Kod svake pete osobe koja boluje od raka dojke, razviju se i rane na koži, što se kod drugih oblika raka događa rjeđe.

Brojni pripravci na bazi biljaka mogu utjecati na učinkovitost hormonske terapije ili kemoterapije, a zbog nekih se krv zgrušava sporije, što može rezultirati sporijim zarastanjem rane.Prof. Cardoso navela je kao primjer nekoliko biljaka čiji pripravci mogu kod pojedinih pacijenata utjecati na zgrušavanje krvi, a to su češnjak, ginko, ginseng, kineski androfagis, povratić, glog, divlji kesten i kurkuma.Na britanskoj internetskoj stranici Cancer Research UK stoji da neki dodatni lijekovi mogu smanjiti učinkovitost medicinske terapije te se ističe kako je, za vrijeme liječenja, važno izbjegavati i neke vrste hrane i pića, poput naranči i grejpfruta, jer mogu utjecati na način na koji organizam apsorbira lijekove.H
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike