Sport
HRVATSKA NA EP-u RAZBILA BJELORUSIJU

Večeras je naša fešta u Grazu
Objavljeno 11. siječnja, 2020.

Vezani članci

NAKON POBJEDE NAD BJELORUSIJOM

Červar: Navijači su energiju s tribina prenijeli na igrače

GRAZ U „KOCKICAMA“

Dvoranom se orilo "Jer ovdje igra Hrvatska!"

HRVATSKI IGRAČI PRESRETNI, ALI UPOZORAVAJU

Mi smo Hrvatska i svaki suparnik nas treba respektirati

vatska je i u drugom kolu A skupine Europskog prvenstva u Grazu svladala Bjelorusiju i tako praktički osigurala nastup u drugom krugu.Sjajna igra hrvatskih igrača uz sjajnu potporu s tribina. „Večeras je naša fešta“, orilo se gradskom dvoranom u Grazu. Odlična partija protiv Bjelorusije, gdje je ponovno sjajno funkcionirala 5-1 obrana nagovještaj je početka euforije pa će se za Beč tražiti karta više. No, prije toga treba odraditi i susret sa Srbijom u ponedjeljak u Grazu i onda kao pravi pobjednici otići u glavni grad Austrije.
SUTKINJE I POMOĆ VAR-a

Krenula je Hrvatska od početka odlučno. S najjačih 5-1 s Duvnjakom na prednjem i Musom na centarhalfu. Kod Bjelorusa, iznenađenje je bilo što je susret na srednjem vanjskom započeo Nikulenkau umjesto kapetana Pukhouskog. Mladi bjeloruski lijevi vanjski, jedan od njihovih najopasnijih igrača Vladzislav Kulesh ušao je u susret opalivši preko grede. Duvnjak je otvorio susret pogotkom, a s igračem više u petoj minuti Hrvatska je preko Horvata povela 3:1. Dobar početak kao da je optustio sve kočnice kod hrvatskih igrača. Duvnjak i Cindrić u napadu pa smo u 13. minuti poveli 7:2. No, Musa je potom zaradio isključenje, kako je naša obrana uštopala najopasnije igrače, prije svih mislimo na pivota Karaleka, ostalo je prostora na bjeloruskim krilima. Koristili su „dobre kutove“ i polukontre u 15. minuti smanjili su zaostatak na 7:5, a kada je Matskevich obranio Cindriću sedmerac, odmah su preko desnog krila Vailupaua stigli Bjelorusi na minimalni zaostatak (7:6). Lino Červar tada je zatražio time-out. Stepančić se za vodstvo 8:6 prvi put upisao među strijelce, a potom Cindrić promašuje cijela vrata iz čiste kontre što je kaznio Yurinok. Pokušao je i Červar sa svojom umotvorinom „sedmim igračem“, zanimljivo je bilo rješenje i kada su u napadu zaigrala istovremeno i sva trojica naših razigravača Duvnjak, Cindrić i Karačić. Došlo je i do važne promjene u obrani. Na centarhalfa je stao Marko Mamić, s Duvnjakom naprijed bila je to dobitna kombinacija protiv Crne Gore. I kao da su i Bjelorusi to respektirali. Ponovno se Hrvatska odlijepila. Cindrić i Karačić zabili su za vodstvo 14:10, potom je u posljednjoj minuti Mandić iz kontre promašio, a Kulesh je kod posljednjeg bjeloruskog napada pogodio Šegu ravno u lice. Hrvatski vratar brzo se pridigao iz knock-downa“. Premda je Hrvatska vodila 14:10 i do odmora ostalo još osam sekundi, uzbuđenja nije još nedostajalo. Cindrić je naime pogodio za hrvatsko vodstvo 15:10 s čime se i otišlo na odmor, no francuske sutkinje sestre Charlotte i Julie Bonaventura zatražile su pomoć VAR-a. Išle su pregledavati je li prekršaj bjeloruskog specijaliste za obranu Bokhana bio za dvije minute ili za crveni karton. Na kraju su ipak presudile Bokhanu drugu isključenje.
OSIGURAN DRUGI KRUG

Unatoč prillično komotnom vodstvu od pet razike hrvatski rukometaši niti u nastavku nisu popuštali. Zapravo, sve dvojbe oko pobjedika riješili su u prilično ranoj fazi nastavka. Duvnjak je otvorio drugo poluvrijeme pogotkom, kao što je uradio na početku susreta. Potom je pogodio Mandić, Šego je obranio šut s crte Karaleka, kojeg su naši obrambeni igrači sjajno uštopali. Proradio je i Stepančićev vanjski šut pa smo tako u 36. minuti nakon dva uzastopna pogotka našeg ljevaka vodili s 20:11.  Već tada se slavilo na dijelovima tribina gdje se nalaze hrvatski navijači. Bjelorusi su očajnički promijenili obranu. Ništa im to važno nije donijelo pa je Hrvatska u 44. Minuti preko Karačića povećala vodstvo na deset razlike (24:14). S hrvatske klupe zaključeno je kako je već tada pobjeda osigurana. Ponovno je pružena prilika mladima. Na vrata umjesto Šege stao je Ašanin i s nekoliko obrana pokazao kako se i na njega može računati. Ušli su Matanović, Ravnić, Šarac, Hrstić. Vidjelo se mali respekt pa je tako bjeloruski vratar Saldatsenka obranio sedmerac Matanoviću. Skinuo je i šuteve Hrstiću, zicer Ravniću, no Matanović je pogodio mrežu s njegove neprirodne vanjske pozicije. Unatoč promijenjenoj postavi nisu previše hrvatske pričuve popustile. Na kraju uvjerljivih 31:23 za „miris euforije“ u zraku. Igor Karačić proglašen je igračem utakmice. Sa šest pogodaka bio je najefikasniji u hrvatskim redovima. K.Lacković

HRVATSKA 31 (15)
BJELORUSIJA 23 (10)


GRAZ – Stadthalle. Gledatelja: 6.000. Suci: Charlotte Bonaventura i Julie Bonaventura (Francuska).
HRVATSKA: Šego (7+0), Ašanin (4+0), Marić 2, Duvnjak 4, Hrstić, Stepančić 5, Horvat 2, Šarac 2, Karačić 6, Musa, Mamić 1, Cindrić 3, Matanović 1, Mandić 3, Ravnić 1 i Šipić 1.
 BJELORUSIJA: Matskevich (3+1), Saldatsenka (4+2), Brouka 2, Kulesh 2, Shylovich 1, Pukhouski, Nikulenkau, Shumak, Yurinok 3, Baranau, Lukyanchuk, Padshyvalau 1, Karalek 5, Vailupau 8(2), Bokhan i Gayduchenko 1.
SEDMERCI: Hrvatska 3(0), Bjelorusija 2(2); ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Musa 2, Mamić 2, Marić 2), Bjelorusija 10 minuta (Yurinok 2, Bokhan 2+2, Shumak 2+2).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike