Sport
NAŠA IGRA, NAŠI SNOVI

U Ulici Conrada Hotzendorfa
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Ulica u kojoj se nalazi moj hotel u Grazu zove se Conrad von Hotzendorf strasse. Ne, ne radi se o čuvenom osječkom slikaru rodom iz Darde, čija je bista godinama krasila Sakuntala park, premda se i naš Hugo Conrad von Hotzendorf školovao u Beču. Ovaj imenjak i prezimenjak slavnoga Osječanina bio je austrougarski general, načelnik glavnog stožera vojske.

U istoj Hotzendorfovoj ulici je Grazer Messe, sajamski prostor u sklopu koje je i gradska sportska dvorana ili Stadthalle, domaćin utakmica EURA. Ne mogu se zapravo sjetiti jesam li ikada bio bliže smješten od dvorane, ako izuzmemo kratki boravak u Skopju za vrijeme lanjskog Final foura SEHA-Gazprom lige. U von Hotzendorfovoj ulici, koja vodi do središta grada, nalazi se i velika zgrada Styrije (njemački naziv za Štajersku nap.a), medijske kuće koja u vlasništvu ima i hrvatske dnevne novine Večernji list i 24 sata. Eto, Austrougarska je propala prije više od 100 godina, ali su Hrvati i dalje usko vezani uz Austriju. Inače, najava pada velike monarhije najavljena je smrću, odnosno ubojstvom jednoga rođenoga Grazera. U Grazu se rodio Franz Ferdinand, austrijski prestolonasljednik, nakon čije je smrti započeo Prvi svjetski rat. Zanimljivo je koga Google izbacuje kao drugog najpoznatijeg rođenog Grazera nakon Franza Ferdinanda. Izvjesnog Michaela Omelka, umjetničkim imenom Mick Blue, zvijezda pornofilmova. Od živućih rođenih u Grazu, ako izuzmemo gospodina Micka Bluea kojeg vjerojatno mnogo bolje pozna “ciljana publika“, nekoliko youtubera poznatijih mladima i austrijskih pop-zvijezda, najpoznatiji u ovom trenutku Grazer je Michael Sabitzer, austrijski reprezentativac i igrač vodećeg Bundesligaša Red Bull Leipziga. No, sigurno se mnogi pitaju gdje je u toj priči Arnold Schwarzenegger, glumac i guverner Californije, koji s gradom i građanima Graza ima zanimljivu „povijest bolesti“. Ako na hrvatski prevodimo Arnoldovo prezime “Crnojajac“ (ili možda preciznije Crnoja nap.a), u Thalu, mjestu u Štajerskoj, samo tri kilometra od Graza. Schwarzeneggera su u Grazu dugo koristili u promotivne svrhe, čak se i gradski stadion na kojem igra Sturm nekada zvao Stadion Arnolda Schwarzenegger. Do prvog zahlađenja odnosa došlo je kad je Schwarzenegger u nekom političkom govoru spomenuo kako se sjeća njemačkih tenkova koji su prolazili kroz njegovo mjesto. Glumac je vrlo brzo preuzeo političke manire, jer je rođen 1947. godine, znači dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Očito nije neubičajeno za političare da im se malo povijest pomiješa u glavi, pa se sjećaju i onoga što se ustvari, dokazano, ne mogu sjećati. No, do definitivnog pucanja veza došlo je kada je Schwarzenegger, već kao guverner Californije, odbio pomilovati osuđenika na smrtnu kaznu zbog čega su u Grazu prikupljali peticiju da se stadion više ne zove njegovim imenom. To je razljutilo i slavnog Terminatora, pa je on odmah vratio medalju časti koju su mu dodijelile gradske vlasti, a od gradonačelnika je zatražio zabranu korištenja njegovog imena u bilo kakve promotivne svrhe. Pa danas Schwarzenegger kao da ovdje nije niti rođen, niti da je živio ovdje.

I sad da malo privatiziramo ovu priču o ljudima koji su u Austriji, ili vuku podrijetlo. Burne godine nakon završetka Drugog svjetskog rata spojili su u Austriji i moga djeda i baku. „Tvoju mamu sam dobila za sretan put“, pričala mi je jednom baka, pa vjerojatno, eto, ni mene ne bi bilo da nije bilo toga austrijskog rendezvousa. Koliko mi je poznato austrijskog, a ne njemačkog podrijetla je i prijatelj Dalibor Keler. Keller na njemačkom znači - podrum. O daljnjim asocijacijama te riječi u Austriji ipak ne bih.
Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike