Osijek
WINEOS 2020

Svjetski vinarski štih ponovno je u Osijeku
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Posjetitelje je u dvorani Gradski vrt dočekalo više od 110 izlagača, a osim vinara predstavljaju se i proizvođači rakija i craft piva

Šesto izdanje dvodnevnog osječkog Festivala vina, delicija i ugodnog življenja - WineOS započelo je u petak u dvorani "Gradski vrt". Izbor ove nove lokacije potpuno je opravdan jer broj izlagača, interes posjetitelja pa i pripremljenog programa doista je tražio prostornu komociju.

Posjetitelje je dočekalo više od 110 izlagača, tu je i velika pozornica na kojoj će se tijekom oba festivalska dana održavati brojne prezentacije i promocije. Jedan dio dvorane rezerviran je za restoransku ponudu, a, osim vinara i proizvođača delicija, predstavljaju se i proizvođači rakija i craft piva.

Atmosfera kao i prijašnjih godina izuzetno ležerna, neobvezujuća, bez striktnog protokola. Ipak nekoliko minuta bilo je izdvojeno za službeno otvorenje WineOS 2020 na kojemu kao domaćini sve nazočne pozdravljaju Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka i Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije. Dragan Kovačević, zamjenik predsjednika HGK, podsjetio je na podatak da je za 30 posto stranih turista razlog ponovnog dolaska u Hrvatsku na odmor upravo gastronomija i ponuda vina. To potvrđuje i Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma.

- Vina svakako pripadaju u sami vrh razloga dolaska turista, a Slavonija i Baranja sa svojih 13 vinogorja, s više od 200 vinarija ima što ponuditi. To za ovaj kraj znači budućnost s boljim brojkama. Uostalom, pokazatelji govore kako je po dolascima "kontinent" znatno više rastao od "mora" - ne skriva dobre vijesti Brzica. Kao i dosadašnjih godina, zainteresirani mogu pratiti brojne edukativne radionice kojih je ove godine više nego ikada prije, a ovdje je kao glavni moderator ponovno zadužen poznati vinski bloger Željko Garmaz. Jedan od značajnih noviteta ovogodišnjeg festivala je kulinarski show koji će se oba dana odvijati na glavnoj pozornici u dvorani. Voditelj je tog programa Tomica Đukić, inače glavni chef hotela Osijek i hrvatske nogometne reprezentacije.

Naposljetku, znakovito je kako ovaj događaj prati 130 akreditiranih novinara iz 50-ak redakcija iz nekoliko država. Glavni organizator manifestacije ponovno je udruga “Dekanter” uz svesrdnu pomoć vinoteke Vinite, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Dario Kuštro
POSJETITELJIMA ULAZ OD 15 SATI
Za posjetitelje sajam je otvoren od 15 do 21 sat, festivalska ulaznica iznosi 80 kuna uz 20 kuna kaucije za čašu. Program predavanja počinje od 13 sati radionicom “Vukas uz kamenice, najkompletnija pelješka vinarija”. Sat kasnije je radionica “Premijerni kutak WineOS-a”, u 15 sati radionica “Macerirana Plešivica po izboru Ive Kozarčanina”. Slijede radionice “Srbija - zemlja fantastičnih egzota” i “Biseri iz podruma Morena Degrassija”. U 18 sati Ivan Enjingi predstavit će kako je nastalo prvo crno Venje iz 2003. godine.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANALIZA: ODVAJANJE PRIKUPLJENOG OTPADA

Samo su četiri grada ispunila EU normu

2

PUSTARAŠKI ĆOŠAK

Antunovac: Grade muzej na otvorenom

3

PREMJEŠTAJI SVEĆENIKA I U ISUSOVAČKOJ REZIDENCIJI

O. Hrvoje Juko odlazi u Innsbruck