Osijek
PRODAJA DRŽAVNIH POSLOVNIH PROSTORA U SREDIŠTU OSIJEKA

Podrum podno “Slona” nije prodan ni na trećem natječaju, ni za cijenu od 205 eura/m2
Objavljeno 11. siječnja, 2020.

Prema najavi ministra Zdravka Marića prilikom njegova posjeta Osijeku prije točno godinu dana, u 2019. godini država se ozbiljno bavila rješavanjem gorućeg osječkog problema, onog vezanog uz poslovne prostore koji zjape prazni, prepušteni sami sebi.

U prodaji se tako lani našlo tridesetak poslovnih prostora koji su najvećim djelom pronašli svoje nove vlasnike, a neki se, o čemu smo i izvještavali, već i transformirali iz derutnih nekretnina koje su bole oči u prostore ugodnog ekserijera (i interijera). No, među njima kroz sva tri kruga natječaja za prodaju poslovnih prostora našao se i onaj u samom središtu grada, u Ribarskoj 3, koji je, unatoč u konačnici prepolovljenoj početnoj cijeni - ostao neprodan!

Zbog intrigantne kombinacije top-lokacije i niske cijene (u zadnjem krugu samo 205 eura za kvadrat), prostor smo obišli u pratnji predstavnika Ministarstva državne imovine, sve kako bismo stekli uvid u razloge zbog kojih je tomu tako. I tom prilikom doznali smo kako je riječ o atraktivnom i arhitektonski vrlo zanimljivom podrumskom prostoru u zgradi na raskrižju Ribarske i Strossmayerove (podno "Slona"), površine 125,05 četvornih metara, u kojemu je godinama u zakupu bio Info centar za mlade. Iako podrumski, prostor ima prozore koje osiguravaju prodor prirodnog svjetla, nije suviše oštećen vlagom, a iako nema sanitarni čvor, jasan je dio prostora za njegovu izvedbu. Doznali smo i kako mu je na prvome natječaju početna cijena iznosila 402 tisuće kuna, na drugome je korigirana na 270.500 kuna, da bi na posljednjem iznosila 189.400 kuna. No, iako je privukao značajan interes potencijalnih kupaca - u konačnici je 2020. godinu dočekao prazan i neuseljen bez - zaključak je - opipljivog razloga.

Zato se kao jedini mogući razlog nameće prevelik nerazmjer između ponude i potražnje. Naime, činjenica je kako je na području strogog središta Osijeka, unatoč ažurnoj prodaji državne imovine, sve više praznih državnih poslovnih prostora, jer su ih veći broj lani napustili višegodišnji zakupci koji nisu mogli preuzeti obvezu plaćanja novih, previsokih najamnina koje je država bila obvezna uskladiti s gradskom odlukom o vrijednosti kvadrata u tzv. nultoj pješačkoj zoni u središtu Osijeka. Naime, za ovu se zonu primjenjuje načelo određivanja najamnine prema primarnoj djelatnosti zone (a ne onoj koju poslovni subjekt sam obavlja), a ona je ovdje - zbog velike koncentracije banaka i novčarskih institucija - financijska (najskuplja).
I. Solar

Ivana Solar
Riječ je o atraktivnom i arhitektonski vrlo zanimljivom podrumskom prostoru površine 125 četvornih metara
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike