Regija
MJERE U OPĆINI VRBANJA

Isplatili 120.000 kuna za kupnju prve nekretnine
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Poticaje je dobilo ukupno 6 obitelji, u općinskom proračunu za 2020. osigurano je 200.000 kn
VRBANJA

Na temelju javnog natječaja za dodjelu poticaja za kupnju prve nekretine i rješavanje stambenog pitanja na području Općine Vrbanja u 2019. isplaćena su sredstva za šest obitelji u ukupnom iznosu od 120.000 kuna. Ugovore s korisnicima poticaja koji su u 2019. kupili kuću na području općine u 1/1 dijelu vlasništva potpisao je općinski načelnik Velimir Redl, a dodijeljeno im je po 20.000 kuna.

Uvjet je bio da korisnik poticaja ili članovi njegove uže obitelji (bračni drug i djeca) nemaju u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje u tuzemstvu i inozemstvu. Svi članovi uže obitelji moraju prijaviti prebivalište na adresi nekretnine za koju je odobren poticaj i zadržati ga neprekinuto u sljedećih pet godina.

- Namjera nam je da se prazne napuštene kuće kupuju, uređuju i ponovo stavljaju u funkciju. Želimo u okviru raspoloživih mogućnosti pomoći mladim obiteljima i zadržati ih na našem području, a pojedini mještani koji također planiraju kupiti prvu nekretninu već se informiraju za poticaje u ovoj godini – kaže Redl. U proračunu Općine Vrbanja u tu je svrhu u 2020. osigurano 200.000 kuna, a cilj je da što više sredstava bude iskorišteno.

Ovo je samo jedna u nizu demografskih mjera kojima općinski čelnici nastoje pomoći svojim sumještanima i financijski im olakšati život. Za rođenje prvog i drugog djeteta u obitelji Općina daje naknadu od 5000 kuna, a za treće i svako sljedeće po 10.000 kuna. S 50-postotnim iznosom sufinancira boravak mališana u dječjem vrtiću, odnosno 600 kuna plaća Općina, a 600 kuna roditelji. Trenutačno je 26 mališana s područja Općine Vrbanja koji pohađaju devet kilometara udaljen vrtić u susjednim Drenovcima. Za djecu s poteškoćama u razvoju Općina plaća puni iznos. Zbog iskazanog interesa i potrebe, kreću i aktivnosti za pripremu projektne dokumentacije za gradnju dječjeg vrtića u Vrbanji, a projekt će se kandidirati na neki od raspoloživih fondova. Općina sa po 500 kuna srednjoškolcima sufinancira troškove smještaja u učeničkim domovima. Osnovcima su financirali kupnju radnih materijala za tekuću školsku godinu, a srednjoškolcima dali po 500 kuna. Svi redoviti i izvanredni studenti ostvaruju pravo na općinsku stipendiju od 500 kuna tijekom svih 12 mjeseci, a trenutačno ih je 29. U Općini Vrbanja ulažu maksimalne napore kako bi svojim sumještanima osigurali sve infrastrukturne uvjete za što kvalitetniji život, stvorili pretpostavke za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.
Marija Lešić Omerović
MILIJUN ZA PODUZETNIKE I OBRTNIKE
Općina će davati i potpore poduzetnicima i obrtima. U suradnji s Razvojnom agencijom Vjeverica izrađen je program potpora, a u veljači kreću s javnim pozivom. U proračunu je predviđeno milijun kuna, imaju 7 mjera, a limit je 50.000 kuna.

Do ljeta bi u Vrbanju i Soljane konačno trebala stići voda iz regionalnog vodovoda, projekt je vrijedan 14 milijuna kuna, a u najvećem dijelu financiraju ga Hrvatske vode. Izgradnja cjevovoda prema Strošincima od približno pet milijuna kuna kandidirana je na Mjeru 7.2.1. Uskoro počinje i energetska obnova zgrade Općine, Policije i Doma kulture u Vrbanji, vrijedna 1,4 milijuna kuna. U planu su i drugi projekti i brojni infrastrukturni radovi u sva tri općinska naselja u 2020.
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike