Regija
NATJEČAJI MINISTARSTVA

Žele pojačati uzgoj goveda
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Broj farmi krava sve je manji zbog otkupne cijene mlijeka i nedostatka tovnog materijala
VIROVITICA

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 2. prosinca prošle godine tri natječaja iz podmjere 4.1., za koje je zaprimanje zahtjeva za potporu počelo od 2. siječnja ove godine.

Riječ je o natječajima za provedbu tipa operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – tovno govedarstvo”, Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.2. “Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš” te Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.3. “Korištenje obnovljivih izvora energije”. Za poljoprivrednike Virovitičko-podravske županije radionicu na ovu temu održala je stručna savjetnica u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi VPŽ-a, Ljubica Kravaršćan. Nazočni su na radionici dobili informacije o natječaju i navedenim mjerama, a koje se prema određenim stavkama razlikuje od prijašnjih natječaja, među kojima je Kravaršćan kao najvažniju razliku istaknula onu kako se na natječaj mogu prijaviti samo korisnici koji su zainteresirani za tovno govedarstvo.

- Korisnici za prijavu na mjeru 4.1.2. mogu biti samo oni koji su se prijavili za mjeru 4.1.1., a prihvatljivi korisnici za mjeru 4.1.3. samo su oni koji imaju namjeru proizvoditi iz obnovljivih izvora energije za korištenje za svoje vlastite potrebe, odnosno isključivo za primarnu proizvodnju. Ove mjere u svakom će slučaju pomoći proizvođačima, to više što je situacija u stočarstvu u Republici Hrvatskoj jako loša. Svjedok sam da je svakim danom broj farmi u Hrvatskoj sve manji, a za to postoje dva bitna razloga. Otkupna cijena mlijeka, koja je u prosjeku oko dvije kune, i više je nego nedovoljna za bavljenje tim poslom, a drugi, možda još veći razlog, nedostatak je kvalitetnog tovnog materijala, zbog čega se kod nas govedarstvo ne razvija na onaj način kako bi se to očekivalo - rekla je stručna savjetnica Ljubica Kravaršćan.

Vladimir Grgurić
Konkurentnost
Jedan od zainteresiranih poljoprivrednika za natječaj bio je i Darijo Sajko, vlasnik OPG-a Sajko iz Čađavice. “Bavimo se uzgojem žitarica na 140 hektara površine i zainteresirani smo za kupnju silosa na drvnu sječku iz biomase obnovljivih izvora energije. Ovim bi imali definitivno prednost pri određivanju cijene, što bi rezultiralo i konkurentnošću na tržištu”, rekao je.
Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike