Regija
ŠKOLA U LADIMIREVCIMA TREBA POMOĆ

Donirajte za sustav za djecu s poteškoćama!
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Iako smo prema broju učenika relativno mala škola, udio učenika s raznim poteškoćama nesrazmjerno je velik, naglašava ravnatelj
LADIMIREVCI

Javnost Valpovštine, ali i većeg dijela Slavonije i Baranje, u četvrtak je zaintrigirala zanimljiva objava na društvenim mrežama koju je objavila Osnovna škola Ladimirevci, a u kojoj traži donacije i financijsku pomoć za nesvakidašnji uređaj - Play Attention, računalni sustav koji se koristi za poboljšanje pažnje i koncentracije kod djece.

Više od 40 djece
Riječ je o sustavu vrijednom 27.000 kuna, u koji je uračunat uređaj, instalacija programa i podrška dvije godine te set od šest igara, ali za koji ova škola nije u mogućnosti sama osigurati potrebna sredstva, naglašava ravnatelj Osnovne škole Ladimirevci, Damir Jakopiček.

Naime, škola Ladimirevci broji oko 270 učenika. Školu, osim matične, koja se nalazi u Ladimirevcima, čine i dvije područne škole – osmogodišnja u Ivanovcima te četverogodišnja u Harkanovcima.

- Iako smo prema broju učenika relativno mala škola, udio učenika s određenim poteškoćama nesrazmjerno je velik. Trenutačno se u našoj školi školuje više od 40 djece koja se, zbog različitih poteškoća, školuju po individualiziranom, prilagođenom ili posebnom programu. Za učenike po posebnom programu nastava se organizira prema modelu djelomične integracije – dio nastave polaze u posebnim razrednim odjelima s učenicima sličnih poteškoća, a dio u redovnom razrednom odjelu s ostalom djecom - doznajemo od Marine Arambašić iz ladimirevačke škole.

- Ono što našu školu čini specifičnom jest i to da se u selu Ladimirevcima nalazi i SOS Dječje selo Ladimirevci. Djeca smještena u SOS DS Ladimirevci također pohađaju našu školu, točnije, čine znatan dio populacije OŠ Ladimirevci. U prosjeku, riječ je o 50-ak djece koja svaku godinu pohađaju nastavu u matičnoj školi u Ladimirevcima, što je oko trećina ukupnog broja učenika u matičnoj školi. U pravilu, riječ je o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Nerijetko se u školskom okruženju ispostavi kako ta djeca sa sobom donose teške traume, emocionalne ožiljke, a često su i odgojno zapuštena. Sve se to, prije ili poslije, manifestira poteškoćama u emocionalnom doživljavanju, intelektualnima poteškoćama, poteškoćama u ponašanju, poteškoćama pažnje i koncentracije, disleksiju, disgrafiju i slično - pojašnjava ravnatelj Damir Jakopiček.

Provjerena metoda
Dodaje da im je u školi velika želja da svim svojim učenicima, a posebno onima koji zbog određenih specifičnosti u razvoju i okolini ne mogu u cijelosti ostvariti svoj potencijal, pomognu u prevladavanju prepreka s kojima se svakodnevno susreću. Zbog toga su se odlučili za nesvakidašnji iskorak i u tu svrhu dva djelatnika, odnosno stručna suradnika škole educirati za uporabu Play Attention sustava.

Play Attention računalni je sustav koji se koristi za poboljšanje pažnje i koncentracije. S pomoću narukvice, koja se stavlja izravno na kožu djeteta, mjere se neke odrednice moždane aktivnosti. Ti se signali potom, putem povratne sprege, vraćaju prema računalu te pomoću njih dijete upravlja igricom na računalu. Riječ je o različitim igricama koje zahtijevaju pažnju i koncentraciju. Neke od njih su po svom sadržaju poznate djeci (kao Memory), neke nisu, ali je sam princip rada vrlo blizak djeci jer – uključuje igranje igrica. Razlika je u tome što djeca ovdje ne koriste miš, tipkovnicu, joystick ili neke druge vanjske jedinice, nego igrom upravljaju pomoću pažnje. Što više i bolje mogu usmjeriti svoju pažnju, to će bolji uspjeh postići.

- S obzirom na specifične potrebe naših učenika, smatramo kako bi nam jedan ovakav uređaj, koji se pokazao kao vrlo učinkovit, uvelike obogatio rad s djecom, a njima pružio provjerenu metodu za unaprjeđenje svojih vještina. Zbog toga vas molimo da nam pomognete donacijom financijskih sredstava za ovaj prijeko potreban sustav - apelirali su iz ladimirevačke škole.

Lidija Aničić
AKO I VI ŽELITE POMOĆI DONACIJOM
Da nije riječ samo o zabavnom načinu učenja, potvrdila su i različita istraživanja iz kojih je vidljivo da djeca koja koriste Play Attention sustav imaju znatna poboljšanja na području pažnje, hiperaktivnosti te izvršnih funkcija od učenika koji su koristili samo klasične treninge. Uređaj je razvijen na principu tehnologije koja omogućava vježbe tzv. mind control, a zovu ih još “fitness za mozak”. Donacija se može izvršiti uplatom na žiroračun škole - IBAN: HR4124120091138000180 (Slatinska banka). Model i poziv na broj: HR00–datum uplate
cijena
SUSTAV JE VRIJEDAN 27.000 KUNA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike