Novosti
REZULTATI ŠTRAJKA PROSVJETARA

Stižu prve uvećane plaće, neki dobili 300, a neki 80 kuna više
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Nezadovoljstvo ostvarenim osjeća velik dio nenastavnog osoblja, za koje nisu izboreni povećani koeficijenti, nego dodatci

Sindikati u obrazovanju prihvatili su početkom prosinca ponudu Vlade kojom se traženi koeficijenti povećavaju u tri koraka, čime je završio najdugotrajniji štrajk prosvjetnih radnika u modernoj hrvatskoj povijesti. Da podsjetimo, sindikati su od Vlade tražili povećanje koeficijenata složenosti posla od šest posto, kako za nastavno tako i za nenastavno osoblje, a nakon 36 dana provedenih u štrajku postignut je dogovor o povećanju koeficijenata prema modelu 3+1+2 za nastavno osoblje, a nenastavno će osoblje dobiti dodatke na plaću.



Niz povećanja

Koeficijent se tako nastavničkom osoblju od 1. prosinca povećava za tri posto, jedan posto od 1. lipnja iduće godine, te dva posto od 1. siječnja 2021. godine, a nenastavnom će se osoblju u obrazovanju po istom modelu povećati plaća kroz dodatke. Dogovorena je izmjena uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje postocima 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto. Izazvalo je to buru nezadovoljstva među članovima sindikata, prije svega zato što koeficijent nije rastao nenastavnom osoblju, pa su iz Sindikata hrvatskih učitelja poručili da nitko nije zakinut, te su podsjetili što je dogovoreno. "Ostvarili smo povećanje koeficijenta složenosti poslova kroz tri koraka za 6,11 posto za sve učitelje, nastavnike, stručne suradnike i odgojitelje u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Za tajnike i računovođe visoke i više stručne spreme ostvarili smo povećanje koeficijenata složenosti poslova za devet posto. Za nenastavno osoblje ostvarili smo povećanje plaće kroz dodatke na plaće za 6,11 posto, uz jednaku dinamiku povećanja kao i povećanje koeficijenata učitelju/nastavniku. Kako koeficijenti nenastavnog osoblja nisu zaostajali za koeficijentima istih radnih mjesta unutar javnih službi nismo mogli ostvariti povećanje plaće kroz koeficijente, već kroz dodatke na plaću. Time smo uspjeli svim zaposlenicima u sustavu odgoja i obrazovanja osigurati povećanje plaće za 6,11 posto, a tajnicima i računovođama VSS i VŠS i više od 6,11 posto", objavili su u danima nakon okončanja štrajka iz SHU-a.


Na naš upit o zadovoljstvu sindikalnih članova postignutim i okvirnom rasponu uvećanih plaća koje će se isplaćivati od siječnja, u petak nisu bili u mogućnosti odgovoriti zbog ranije dogovorenih aktivnosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Odgovor na slična pitanja nismo dobili ni od Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.
Na terenu


Kako isplate prvih plaća prema uvećanom postotku od tri posto kreću ovih dana, provjerili smo na "terenu" kolike bi okvirno bile te brojke, međutim valja istaknuti da one variraju s obzirom na staž, napredovanje u poslu te niz drugih faktora, pa ćemo izdvojiti individualne primjere povećanja nastavnog i nenastavnog osoblja. Važno je napomenuti da će se s plaćom za prosinac (isplaćenom u siječnju) promijeniti i visina osnovnog osobnog odbitka iz 3800 kuna u 4000 kuna, a u veljači će se svim državnim službenicima osnovica za obračun plaće povećati za 2 posto. Naša sugovornica je knjižničarka u jednoj osnovnoj školi, s 32 godine radnog staža i dva napredovanja u karijeri, i ona će, kaže, u siječnju dobiti plaću uvećanu za oko 360 kuna. To bi značilo da će umjesto dosadašnjih 8140 kuna, dobiti 8500 kuna. S druge pak strane, kuharica u osnovnoj školi, koja je dio nenastavnog osoblja, a koja ima 30 godina radnog staža, s prvim dodatkom na plaću od tri posto za prosinac, ovoga će mjeseca dobiti 80 kuna veću plaću.


Ema Nenadić
VIŠE ZA SVE DRŽAVNE SLUŽBENIKE
Osnovica za obračun plaće državnim službenicima povećava se tri puta po 2 posto, i to 1. siječnja (plaća u veljači), 1. lipnja (plaća u srpnju) i 1. listopada (plaća u studenome). To čini ukupno povećanje osnovice na godišnjoj razini od 6,12 posto. Također, dodatkom kolektivnog ugovora utvrđeno je da se visina godišnje nagrade za božićne blagdane, kao i regres za korištenje godišnjeg odmora u 2020. godini povećava s 1250 na 1500 kuna (20 posto), a povećan je i dar u prigodi Sv. Nikole s 500 na 600 kuna (20 posto). Službeniku i namješteniku koji odlazi u mirovinu otpremnina će se računati u visini dviju osnovica za obračun plaće.
PLAĆEN ŠTRAJK
U pregovorima o okončanju štrajka dogovoreno je da će dani provedeni u štrajku biti plaćeni, a nadoknada nastave neće biti plaćena. "Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude", rekao je premijer Andrej Plenković nakon postignutog dogovora sa sindikatima.
U siječnju isplata prosinačkih plaća osoblju zaposlenom u obrazovnom sustavu uvećana za tri posto