Mozaik
ZAGREB FILM FESTIVAL I PLATFORMA CROSOL 14. SIJEČNJA

Besplatna projekcija filma “Jojo Rabbit” u Vukovaru
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Zagreb Film Festival i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL organiziraju 14. siječnja u vukovarskom Cinestaru, u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, besplatnu projekciju filmskog hita "Jojo Rabbit" redatelja Taike Waititija. Projekcija je priređena u sklopu događaja Otvorenja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020., koje organizira civilno društvo i u okviru kojega će se, simbolički u Vukovaru, u povodu obljetnice mirne reintegracije istočne Slavonije, održati stručni zagovarački panel "EU kao zaboravljeni mirovni projekt?‘‘, najavio je Zagreb Film Festival.

Film "Jojo Rabbit‘‘, nastao na temelju knjige Christine Leunens "Caging Skies", proslavljeni novozelandski redatelj opisuje kao "satiru protiv mržnje". Radnja te crne komedije prati desetogodišnjeg pripadnika Hitlerove mladeži, kojemu se svijet ruši kada otkrije da njegova majka (Scarlett Johansson) na tavanu skriva židovsku djevojčicu. Potporu pronalazi u svom priglupom imaginarnom prijatelju Adolfu Hitleru, kojega glumi Waititi, te s njim počinje preispitivati svoja nacionalistička uvjerenja.

Na filmskom festivalu u Torontu film je osvojio nagradu publike Grolsch People‘s Choice Award, nagradila ga je i publika prošlogodišnjeg ZFF-a, a mogao bi biti i nominiran za ovogodišnju američku nagradu Oscar.

Ulazak je slobodan, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica. Broj besplatnih ulaznica ograničen je kapacitetom dvorane, a dijelit će se od 20 sati na dan projekcije. Civilno društvo Hrvatske odlučilo je obilježiti početak predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a raspravom o mirovnoj ulozi Europske unije, u suradnji s civilnim društvom iz EU-a i regije.

U Vukovaru, kao gradu koji je simbol ratnog razaranja, na dan međunarodnog priznanja RH i završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, razgovarat će se o tome što se još sve može učiniti kako bi EU aktivno radio na izgradnji mira unutar svojih granica i izvan njih. Među ostalim, održat će se panel-diskusija o hrvatskom i postjugoslavenskom iskustvu izgradnje mira kao doprinosu mirotvornoj politici te o izazovima Europske unije kao europskom mirovnom projektu, otvorit će se izložba "Lica otpora" i održati radionica za mlade o sjećanju na Vukovar.

Projekcija se održava u sklopu projekta "Towards open, fair and sustainable Europe in the world – EU presidency project 2019. – 2021.‘‘. Hina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana