Mozaik
NEŠTO SE MIJENJA NA BOLJE

Broj glavnih ženskih uloga u Hollywoodu ipak porastao u 2019.
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Broj glavnih ženskih uloga u Hollywoodu porastao je 2019. i približio se broju muških uloga, pokazalo je godišnje istraživanje objavljeno u srijedu. Centar za praćenja žena na televiziji i na filmu sveučilišta u San Diegu svake godine analizira stotine američkih filmova kako bi odredio prirodu uloga, tj. likova koji nose priču. Prošle su godine 40 posto, od oko 2300 glavnih uloga, nosile žene prema 31 posto 2018., najviše od 2002., kada je pokrenuto istraživanje. Četrdeset i tri posto glavnih uloga imali su muškarci, a ostatak od 17 posto igralo je više glumaca. Još je jedna pozitivna promjena što se 45 posto glavnih ženskih uloga u 2019. pojavilo u filmovima velikih tradicionalnih studija, prema 32 posto godinu dana prije.

"Dvije godine zaredom svjedočimo znatnim promjenama za ženske uloge, što je pozitivno. Važno je naglasiti da i dalje ima dva puta više muškarca u ulogama u kojima se izgovara tekst nego žena", otkriva Marha Lauzen, direktorica centra.

Što se zastupljenosti pripadnica različitih etničkih skupina u Hollywoodu tiče, tu ima prostora za napredovanje. Crnkinje su 2019. igrale 20 posto uloga, Azijatkinje sedam posto, a Latinoamerikanke samo četiri posto.

U 2019. bilo je glavnih ženskih uloga u svim žanrovima, ali ženske uloge najčešće određuje bračni status, a rjeđe profesija. H
Možda ste propustili...

“TIHI PREVRAT” VICTORIJE BECKHAM

Pokazala sofisticiranu, ali i vrlo nosivu kolekciju

ODLAZAK INFORMATIČKOG ZNANSTVENIKA

Umro Lawrence Tesler, otac funkcija copy&paste

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KONCERT ŠIME JOVANOVCA U HNK-U OSIJEK

Na Šimunovu proslavljeno 55 godina Šimine karijere

2

ŠEST HRVATSKIH FILMOVA SUDJELUJE NA BEOGRADSKOM FEST-U

Počasni gost bit će John Malkovich

3

BERLINALE TRAJE OD DANAS, 20. VELJAČE DO 1. OŽUJKA

Jubilarni festival otvara se uz film “My Salinger Year”