Sport
DOBRA ATMOSFERA U GRAZU

Stadthalle ipak nije bio pun, većina navijača u kockicama
Objavljeno 9. siječnja, 2020.

Vezani članci

NAŠA IGRA, NAŠI SNOVI

O predsjednicima, banani, Olimpijskoj povelji i crncima

AUSTRIJSKI MEDIJI DOSTA POZORNOSTI DALI RUKOMETNOM EURU

Rukometna groznica zahvatila Štajersku

Do dolaska na hrvatsko tržište u Grazu se nalazila najbliža Ikea i još podosta shopping meka, pa su Hrvati ranije znali često ovamo hodočastiti. Sjedali su u automobil i odmah se istog dana vraćali kući. Očekivalo se kako će mnogi Hrvati i sada krenuti automobilom u Graz, ali zbog drugih razloga.

No čini se kako rukomet više ne stvara tako veliku euforiju među hrvatskim navijačima kao prije deset godina. Istina, jučer je bio radni dan, pa je i to možda razlog manjeg broja kockica. Više ih se očekuje tijekom vikenda, pa bi se on trebao produžiti na ponedjeljak, kada Kauboji igraju sa Srbijom. S većim se nestrpljenjem očekuje dolazak naših reprezentativaca u glavni grad Beč, gdje se, kako doznajemo, već organiziraju punktovi s hrvatskim navijačima.

No nije da nije bilo u Grazu hrvatskih navijača. Nije bilo navijačkih punktova, ali to i nije običaj uoči rukometnih utakmica. Nije to nogomet, kada zagrijavanje počne već u jutarnjim satima na dan utakmice. Kada smo na dan utakmice debelo zagrabili u popodne, na glavnom trgu Graza susreli smo prvu skupinu naših navijača iz Dubrovnika. Jedna njihova "gosparka" javila nam se kada je u tramvaju čula kako govorimo hrvatski. Najavila je dolazak na utakmicu, premda smo se začudili kako to da se odlučila pogled na Srđ, more i zidine zamijeniti pogledom u ne baš bistru Muru. Po gradu nisu šetali hrvatski navijači, ali razumljiv jezik ili jezici su se čuli. Svako malo netko te dozove s "hej, zemljak", ali taj zemljak je širok pojam. Nešto u skladu sa skupinom reprezentacija koje igraju u Grazu. Veći broj kockica vidjeli smo kako se približavala utakmica. Nije ih bilo previše ni kada je započeo susret Srbije i Bjelorusije, premda su navijači iz Ogulina, Preloga, Ludbrega, Imotskog, Rame ili Konjica već tada zaposjeli svoje pozicije na tribinama dvorane Stadthalle. Kasnije su stigli i ostali, a od Slavonaca primijetili smo navijače iz Starog Petrovog Sela. Zanimljivo, između 15-ak hrvatskih zastava smjestila se i jedna crnogorska iz grada Pljevlja. Ništa neuobičajeno za rukomet.

Sve su najave bile kako će hrvatski rukometaši u Grazu imati najveću podršku, i to se i ostvarilo, ali možda ne u mjeri kojoj smo priželjkivali. U dvorani je ipak bilo praznih sjedalica. Otprilike 500 ih nije bilo popunjeno. Hrvata je u dvorani bilo više, no mora se priznati kako su Crnogorci imali vrlo glasnu potporu. “Malo vas je, malo vas je pi.....”, bio je odgovor hrvatskih navijača, koji su ipak u konačnici odnijeli pobjedu na tribinama. “Mi Hrvati, bježite ljudi, bježite iz grada...” pjevali su hrvatski navijači i tako davali podršku Duvnjaku i društvu. Nadamo se da iz Graza neće pobjeći kućama, nego će do ponedjeljka dolaziti iz smjera Hrvatske.

Iz Graza: Krešimir Lacković
Možda ste propustili...

NOVA TRI BODA NA KONTU LIDERA

Zrinski nije zabio pogodak, ali je pobijedio

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike