Sport
ŠVICARSKI INVESTITORI ODUSTALI OD CIBALIJE

Uz klub željeli i stadion, HR zakon to ne dopušta
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
Potencijalni kupci željeli su vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalazi stadion

Nekadašnji hrvatski nogometaš, sada menadžer Miroslav Bičanić i njegova ulagačka ekipa ipak zaobilaze Vinkovce. Čekani su poput Mesije da spase HNK Cibalia od propadanja, prvo podmire milijune kuna dugova, a onda ulože milijune eura u infrastrukturu, srede stadion Cibalije te stogodišnji nogometni klub izvuku iz agonije koja je na Bosutu postala kronična i neizlječiva. Trebali su doći i kupiti klub, ali nisu i neće....

Vlasništvo, a ne koncesija
Iako se nakon propalog posla pojavljuju oni koji sumnjaju da je pismo namjere prema Gradu potencijalnih kupaca za preuzimanje kluba bilo ozbiljno, Bičanić objašnjava kako je švicarski investitor (ne kako je spominjano tvrtka Doyen Sports) vrlo ozbiljno i bez fige u džepu pristupio ovoj priči, a u namjeri da kupe Cibaliju zaustavio ih je - zakon Republike Hrvatske.

- Nažalost, nakon višemjesečnih pregovora posao je propao i definitivno smo odustali od preuzimanja Cibalije - javio se Bičanić, koji se nije oglašavao nakon 3. siječnja i neuspješnog prvog kruga prodaje dionica Cibalije u vlasništvu Grada Vinkovaca. Čovjek je bio na obiteljskom odmoru, pa iz tuđine nije želio objašnjavati gdje je zapelo. Tada je kratko poručio: "Javit ću se kad se vratim u Hrvatsku."

- Želio bih zahvaliti Gradu Vinkovcima, koji su profesionalno pripremili natječaj i napravili reviziju poslovanja Cibalije. Izradili su dugoročni plan razvoja kluba i pozicionirali se kao mogući manjinski partner budućim ulagačima te sanirali dio dugova. Grad Vinkovci su nam pružili ruku, ali ispriječili su se zakoni Republike Hrvatske i mi nismo mogli ući u taj posao. Jednostavno, u igri je prevelik novac i švicarski investitori su se odlučili povući - pojasnio je Bičanić te detektirao glavni problem.

- Nas nije interesirala nikakva koncesija, nego vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalazi stadion i na kojem smo planirali graditi nove objekte. Znate, bankari vam za ulaganje uvjetuju vlasnički list, a mi ga nismo mogli dobiti jer u zakonu Republike Hrvatske ne postoji da netko može biti vlasnik takvog zemljišta, odnosno stadiona. Iako priča nije završila kako smo željeli, moram reći s pozicije zastupnika ulagača da je Grad Vinkovci učinio sve da pripremi klub za privatizaciju.

Da od posla neće biti ništa moglo se naslutiti 3. siječnja nakon što nije stigla službena ponuda za otkup dionica HNK Cibalia u vlasništvu Grada.

- Bili smo uvjerenja da odredbe Zakona o sportu neće biti nepremostiva prepreka, no ispostavilo se da ovog trenutka financijeri nisu vidjeli način kako možemo postati vlasnici stadiona na postojećoj lokaciji. Planirali smo uložiti u nekoliko godina 45 milijuna eura, ali koncesije koje postojeći zakon eventualno nudi nisu bile dovoljne. Svi su imali dobru namjeru, i moji investitori i Grad Vinkovci da ovo uspije, ali nažalost ovog trenutka to nije moguće.

Dar klubu
Jasno je da Cibalia nije poželjna udavača, a nakon odustajanja Švicaraca ponovno je pala na leđa Grada Vinkovaca u kojem se nadaju da će u drugom krugu prodaje dionica doći bar jedna ponuda. Teško je očekivati, ali čuda su moguća. Iako se u nekim gradovima kupuje, izmješta, prenamjenjuje... kako kome padne na pamet, kada je sport u pitanju, zakoni su vrlo jasni. Opet, kako za koga...

- E tu bi već ulazili u sivu zonu, a na toj razini ne želimo raditi. Zamislite da se mijenja zakon zbog jednog menadžera, a znamo kako se menadžeri percipiraju u hrvatskoj javnosti. A i sumnjam da bi investitori pristali na takvo što. Pokušali smo legalnim putem, nismo uspjeli i mogu samo reći da mi je iznimno žao. Naše namjere su bile ozbiljne, znam da smo mogli pomoći Cibaliji jer taj klub je zaslužio lijepu sadašnjost, ali eto nismo mogli. Ne da nismo željeli, nego nismo mogli - kazao je Bičanić, koji je proteklih mjeseci u klub "unio" određenu količinu novca, a što će biti s tim, kratko je dodao:

- Ništa, što može biti?! To je dar Cibaliji!

Švicarski investitori se sad okreću talijanskom i austrijskom tržištu, a u Hrvatskoj se netko treba zapitati može li se Zakon o sportu mijenjati. Strani kapital u hrvatski sport je dobrodošao, ali svaki investitor koji ulaže milijune eura vjerojatno će prvo pokrenuti dva pitanja: vlasnički list i beneficije, recimo kod enormnog ulaganja plaćanje manjeg poreza ili oslobađanje nekih dažbina državi. I dobit će odgovor koji mu se neće svidjeti. U nas to nekako ide po onoj turističkoj: dajte nam ili pošaljite novac, a vi se ne morate ni pojavljivati...

Ivana Liović
DAVOR MLADINA JE BIVŠI TRENER
Pripreme Cibalije su pred vratima, a jedno je sigurno - prozivku neće obaviti dosadašnji trener Davor Mladina, koji je u ovoj konfuznoj situaciji napustio kormilo vinkovačkog nogometnog drugoligaša. Navodno bi Mladinu na klupi trebao naslijediti Petar Tomić, koji je prošle godine momčad iz Treće HNL “Istok” uveo u Drugu ligu, a tijekom jesenskog dijela prvenstva bio je Mladinin pomoćnik. U svakom slučaju, tko god sjedne na klupu, pred njim i “cibalijašima” je vrlo teško i neizvjesno proljeće u kojem je glavni cilj - osigurati ostanak u drugom razredu hrvatskog nogometa. Ili ostanak neće biti prioritet, o planovima i ambicijama više će se znati nakon imenovanja novog trenera te smjernica iz Grada Vinkovaca, kao većinskog vlasnika kluba.
Potencijalni vlasnici imali su niz planova oko Cibalije i Vinkovaca, ali jedno su ambicije, drugo realnost
45 milijuna eura
ŠVICARCI SU PLANIRALI ULOŽITI U VINKOVCE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku