Kultura
OPERA I BALET HNK U ZAGREBU U MAĐARSKOJ DRŽAVNOJ OPERI ERKEL U BUDIMPEŠTI

Gotovčevo remek-djelo i tankoćutna Mahlerova glazba
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Opera i Balet HNK u Zagrebu gostovat će 21. i 23. siječnja u Mađarskoj državnoj operi Erkel u Budimpešti te tako započeti program kojim se HNK u Zagrebu predstavlja Europi svojim najboljim kazališnim ostvarenjima. Mađarska nacionalna Opera i Balet gostovala je u Zagrebu u rujnu 2018. s baletnom predstavom Vesela udovica Franza Lehára u koreografiji Ronalda Hynda i operom Hunyadi Lásló skladatelja Ferenca Erkela u režiji Gábora Szűcsa te pod ravnanjem maestra Balázsa Kocsára. Gostovanje predstava Ero s onoga svijeta i Smrt u Veneciji u Budimpešti uzvratno je gostovanje.


Zagrebačka i budimpeštanska nacionalna opera i balet surađuju godinama, ne samo razmjenom predstava, nego i gostovanjem istaknutih opernih i balenih umjetnika. Uz to, dvije nacionalne kuće su surađivale i u europskim projektu DONNAU BALLET 1995., međunarodom baletnom projektu na kojem su surađivali mladi europski koreografi uz baletne umjetnike iz Zagreba, Beča i Budimpešte - stoji u priopćenju iz HNK.


Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca pod ravnanjem Josipa Šege, ansambl Opere izvest će 21. siječnja, a 23. siječnja Balet će se predstaviti mađarskoj publici višestruko nagrađivanom baletnom predstavom Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu.


Posljednji je put Opera HNK u Zagrebu gostovala u Mađarskoj državnoj operi u rujnu 2000. s operom Nikola Šubić Zrinjski, dok je ansambl Baleta zadnji put gostovao s predstavom Balade koje donosi vjeta, portugalskog koreografa Vasca Wellenkampa i to u svibnju 1994.


Gotovčevo remek-djelo već odavno je ubrojeno među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u zagrebačkom HNK 2. studenoga 1935. gotovo je neprestano sastavni dio zagrebačkoga opernog repertoara i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene.


Protkana rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera u koreografiji Valentine Turcu, predstava Smrt u Veneciji nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu. Veliko priznanje predstava je dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice koji ju je uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK u Zagrebu, Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha, proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone. Od premijere u lipnju 2018. balet plijeni publiku prizorima iznimne strasti i emocionalnom energijom te atraktivnim koreografskim postavkama. Valentina Turcu uspjela je istodobno ispričati nježnu i snažnu priču o moralnim dvojbama, ljubavi, strasti, strahu i sudbini koju nije moguće izbjeći.

Smrt u Veneciji kazališno je ostvarenje koje se nameće svojom estetikom i umjetničkim kvalitetama koje privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima. Ta će predstava biti izvedna 8. veljače u kazalištu TEATRO CAMÕES u Lisabonu te dva puta na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu 6. i 7. travnja. N.Vek.
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike