Tehno
AI I IOT

Napreduju više od konkurenata
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
Posljednje istraživanje IDC-a i SAS-a, AIoT – How IoT Leaders are Breaking Away, otkriva da je najvažniji pokazatelj u ostvarivanju vrijednosti sustava organizacije Internet of Things (IoT) zapravo višestruka upotreba umjetne inteligencije (AI).


Devedeset posto ispitanih, koji su upotrebljavali AI u svojim IoT-operacijama, primijetili su daleko veću učinkovitost i profitabilnost od očekivane. Istraživanje je također pokazalo da su organizacije koje upotrebljavaju IoT s AI-jem daleko konkurentnije od tvrtki koje upotrebljavaju samo IoT. Ključni nalazi uključuju:


79 % viših voditelja uključeno je u odluke IoT-projekata, a 92 % tih voditelja kaže da vrijednost AIoT-a premašuje očekivanja.


68 % tvrtki u svakodnevnim operativnim odlukama oslanja se na IoT-podatke s pomoću tablica i drugih tehnologija koje ne podrazumijevaju umjetnu inteligenciju. Samo 12 % ispitanika upotrebljava IoT za planiranje, ali kad se umjetna inteligencija pojavi – broj ispitanika koji upotrebljavaju podatke za svakodnevno planiranje povećava se na 31 %.


34 % ispitanika reklo je da je povećanje prihoda glavni cilj za upotrebu AIoT-a. Nakon toga slijede poboljšanja u inovacijskim mogućnostima (17,5 %), ponuda novih digitalnih usluga klijentima (14,3 %) i smanjenje operativnih troškova (11,1 %).


Tvrtke koje su razvile AIoT-sposobnosti bilježe bolje rezultate u ostvarivanju najvažnijih organizacijskih ciljeva, uključujući mogućnost ubrzanja poslovanja, uvođenja novih digitalnih usluga, poboljšanja produktivnosti zaposlenika i smanjenja troškova. Na primjer: tvrtke koje upotrebljavaju IoT-podatke za ubrzanje poslovanja bez AI-ja primijetile su porast od 32 %, a tvrtke koje uključuju AI zabilježile su ubrzanje od 53 %. M.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike