Sport
MIHAEL KLEPAČ

Hrvatska liga jača, ali je slovenska idealna za mlade nogometaše
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Nekadašnji nogmetaš Papuka, ali i Osijeka, nakon mnogih problema i lutanja, proživljava lijepe igračke dane u Sloveniji

Tijekom blagdana Nogometni klub Papuk posjetilo je "njegovo dijete", bivši polaznik škole nogometa orahovačkog kluba, a danas vrlo zapažen napadač u slovenskoj prvoj ligi i član drugoplasirane momčadi Aluminija Mihael Klepač. U Papuk nije došao praznih ruku, darovao je čelnicima kluba dres Aluminija.

- U Papuku sam počeo igrati nogomet i rado ovamo navraćam jer ovo će uvijek biti moj klub. Ovaj dres je mali znak pažnje za sve što je za mene učinjeno ovdje - kazao je Klepač, kojega su u Papuku dočekali predsjednik kluba Dalibor Fofonjka, tajnik Vlado Karakaš i sportski direktor Miroslav Jockov.

Bez prave prilike u Osijeku
Priča Mihaela Klepača uobičajena je za dečka iz malog mjesta. Počeo je u Papuku, zatim otišao u osječki Gradski vrt, u kojem nije dobio pravu priliku.

- Bilo mi je teško nakon završetka juniorskog staža u Osijeku, jer je počelo lutanje po posudbama. Trebao mi je samo jedan stalni klub, u kojem bih se smirio i našao potrebno samopouzdanje da mogu pokazati koliko znam i mogu. Nakon niza posudbi nisam se mogao dogovoriti s NK Osijek, pa smo raskinuli ugovor i otišao sam u Aluminij. Slovenija je bila pravi izbor i presretan sam.

U "Deželi" se odlično snašao, a, kaže, taj su mu klub preporučili igrači koji su već bili u Aluminiju, a s kojima se Klepač susretao na utakmicama hrvatske druge i treće lige.

- Nakon niza preporuka da to nije loša sredina, odlučio sam ići u Aluminij, ali kako je sve skupa s Osijekom dugo trajalo, u Kidričevo sam otišao kad je već prvenstvo počelo, igralo se 5. kolo. U prvih nekoliko utakmica nisam bio među prvih 11, ali, srećom, brzo sam se aklimatizirao - skroman je Klepač.

Nakon kratke prilagodbe počeo je igrati odlično i u 13 utakmica postigao je devet pogodaka (sedam u prvenstvu i dva u kupu), što ga svrstava visoko na ljestvici strijelaca Prve slovenske lige, koju inače predvodi bivši "hajdukovac" Ante Vukušić (Olimpija) sa 16 pogodaka.

- Sretan sam, ovo su moji najbolji trenutci karijere, ali, naravno, ne želim na tome stati. Uvijek gledam naprijed i dajem sve od sebe kako bih bio bolji - dodao je Mihael te se u nastavku raspričao o svom klubu, jer hrvatska javnost, kada je riječ o slovenskom nogometu, zna uglavnom za Maribor i ljubljansku Olimpiju:

Korak naprijed
- Aluminij je ipak mali klub iz jako malog slovenskog mjesta Kidričevo, koje ima samo tri-četiri tisuće stanovnika. Na našu sreću, imamo jako dobrog trenera, a prije svega odlična smo klapa i to donosi rezultat. Trenutačno s Mariborom dijelimo drugo mjesto i to definitivno nije sreća, nego rad i kvaliteta momčadi. Klub nema prevelike ambicije, a ovosezonska želja je osvojiti kup. Idemo polako, iz utakmice u utakmicu - kaže Mihael, koji do ljeta sigurno ostaje u Aluminiju, a poslije:

- Imam potreban kontinuitet utakmica i odličnu sredinu, sjajne ljude oko sebe. Na ljeto ćemo vidjeti, ako ostanem u trenutačnoj formi, moguć je i odlazak, naravno, ako bude ponuda boljih klubova.

Iako ima samo 22 godine, Klepač se već okušao u hrvatskoj, bosanskohercehovačkoj i slovenskoj ligi i dao je kratku usporedbu.

- Prva HNL je jača za 20-30 posto od slovenske, koja pak ima svojih prednosti. Posebice za mlade igrače. U slovenskoj ligi na svakoj utakmici ima puno prostora, uvijek ćeš imati četiri-pet prilika za pogodak, a onda je sve na igraču i njegovim sposobnostima hoće li to iskoristiti. Znamo da dosta hrvatskih igrača dolazi igrati u Sloveniju, gdje je odlična razvojna liga za mlade igrače. Kao sudionik svega, mogu reći da se u Sloveniji definitivno može izgraditi i nadgraditi karijera - zaključio je Klepač, koji je imao kriza i teških trenutaka, ali, kako kaže, najvažnije je da nikada nije odustao. I to mu se isplatilo, jer trenutačno proživljava lijepe nogometne dane.

Vladimir Grgurić
Uz Pranjićev dres
- Ovaj dres će uramljen krasiti naše prostorije zajedno s onim Danijela Pranjića, a presretni smo što smo “odgojili” ovako krasnog mladića, nogometaša i sportaša i Mihaelu hvala od srca. Uvijek ćemo biti njegovi najveći navijači - kaže predsjednik NK Papuk Dalibor Fofonjka.
Mihael Klepač

nogometaš Aluminija

- Najvažnije je da nisam nikada odustao. Događalo se svašta, baš kada bih se priviknuo na igru i momčad, nakon pola godine morao sam otići. Bilo je teško, ali isplatilo se strpljenje i rad
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

Najčitanije iz rubrike