Novosti
NEPOZNATI MUŠKARAC NAZVAO SUDSKU CENTRALU I ZAPRIJETIO

Uzbuna na osječkom sudu zbog lažne dojave o bombi
Objavljeno 8. siječnja, 2020.

Zbog anonimne dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi u srijedu oko 9.30 svi zaposlenici, osoblje i građani koji su se zbog bilo kojeg razloga u to vrijeme našli u zgradi osječkog Županijskog suda mirno su je i bez panike napustili. Nakon dvoipolsatne opsežne pretrage svih prostorija Županijskog suda koju su obavile ekipe protueksplozivne zaštite osječke policije uz pomoć psa tragača utvrđeno je kako se radilo o lažnoj dojavi o postavljanju bombe.


Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban kazao je kako je nepoznata muška osoba oko 9.20 pozvala broj telefonske centrale suda i rekla kako je u zgradi Županijskog suda postavljena bomba.


- Poštujući standardnu proceduru, izvijestili smo policiju, nakon čega su došli pirotehničari, krimpolicija i policajac sa psom istreniranim za takve slučajeve, koji su pretražili sud kako bi se utvrdilo je li dojava osnovana ili neosnovana. Sud je do tada funkcionirao u punom opsegu, svi su radili do dojave, nakon čega smo prekinuli rad poštujući proceduru koja je u takvim situacijama nužna, a da ne dovodimo u opasnost ni ljude ni imovinu – kazao je Zvonko Vrban.


Na upit je li tijekom toga dana bila zakazana kakva parnica koja bi eventualno pobudila veću pozornost javnosti Vrban je rekao da takvih predmeta u srijedu nije bilo.


Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Zoran Kon potvrdio je kako je pretraga svih prostorija Županijskog suda trajala do podneva te da je konstatirano kako se ipak radilo o lažnoj dojavi. Policija međutim i dalje traga za počiniteljem ovog kaznenog djela.


Tijekom dana sud zbog ove izvanredne situacije ipak nije nastavio rad te su građani upućeni da svoje potrebe odrade neki drugi radni dan.


Osječani koji su u to vrijeme prolazili ispred Županijskog suda s velikim su zanimanjem pratili situaciju jer nisu znali zbog čega se pred sudom nalazi šest osobnih i dva kombi policijska vozila.


Glasnogovornik osječke policije uputio je upozorenje građanima sklonima takvim neprimjerenim postupcima o opasnosti takvih djela jer svaka lažna dojava po proceduri i službenom postupku regrutira veliki broj drugih resursa poput vatrogasaca i hitne pomoći.


- Možda nekome baš u tom trenutku zatreba pomoć tih institucija, a neće biti u mogućnosti djelovati jer su angažirane na ovakvom slučaju - pojašnjava Kon dodajući kako takve stvari znaju biti vrlo opasne.
Inače, osječka policija prošle, 2019. godine zabilježila je četiri lažne dojave i u sva četiri slučaja počinitelji su vrlo brzo otkriveni. T.Prusina
Zvonko Vrban

predsjednik Županijskog suda u Osijeku

Izvijestili smo policiju, nakon čega su došli pirotehničari, krim policija i policajac sa psom istreniranim za takve slučajeve koji su pretražili sud kako bi se utvrdilo je li dojava osnovana. Sud je do tada funkcionirao u punom opsegu, svi su radili do dojave, nakon čega smo prekinuli rad poštujući proceduru koja je u takvim situacijama nužna, a da ne dovodimo u opasnost ljude i imovinu.
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament