Novosti
HRVATSKI MINISTAR POTPISAO PRVI SPORAZUM U IME EU-A

Vizna liberalizacija s Bjelorusijom
Objavljeno 8. siječnja, 2020.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je u srijedu u ime Europske unije sporazum o viznoj liberalizaciji i readmisiji s Bjelorusijom, što je prvi sporazum koji Hrvatska kao predsjedateljica potpisuje u ime EU-a.


Sporazum su u ime EU-a potpisali potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović i povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, a s bjeloruske ministar vanjskih poslova Vladimir Makei. "Vrlo je dobar osjećaj biti prvi iz Hrvatske koji potpisuje sporazum u ime EU-a, pogotovo kada je svrha dobra, a ovdje je takav slučaj", rekao je Božinović. Na sporazumu se radilo desetak godina i trebao bi pomoći mobilnosti pogotovo mladima u Bjelorusiji, koji su najviše proeuropski orijentirani. "Meni je pripala čast i zadovoljstvo da mogu potpisati zajedno s povjerenicom Johansson sporazum koji će pridonijeti boljem i intenzivnijem kontaktu između građana država članica EU-a i Bjelorusije", rekao je Božinović.


Povjerenica Johansson je istaknula da je potpisivanje ovoga sporazuma važan korak u jačanju suradnje EU-a i Bjelorusije.


Potpisani sporazum znatno će olakšati dobivanje viza za bjeloruske građane, koje će biti jeftinije nego dosad. Određene kategorije putnika poput novinara, studenata, članova službenih izaslanstva moći će dobiti vize za višekratni ulazak koje će vrijediti duže razdoblje. Na pitanje može li Kosovo očekivati tijekom hrvatskog predsjedanja ukidanje viza za EU, Božinović je rekao da to Hrvatska snažno podupire, ali da ne može ništa obećati.
Od 2006. godine EU je zaključio sporazume o viznoj liberalizaciji s Albanijom, Armenijom, Azerbajdžanom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Gruzijom, Moldavijom, Rusijom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom, Ukrajinom i Zelenortskim Otocima. H
Na sporazumu se radilo desetak godina i trebao bi pomoći mobilnosti, pogotovo mladima
Možda ste propustili...