Osijek
2019. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Osječani najviše vole čitati psihološke trilere
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Najpopularniji domaći naslov bio je “Divlje guske” Julijane Adamović

Protekla 2019. godina, kada je riječ o posudbi u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, pokazala je još jednom da Osječani najčešće posežu za beletristikom, i to trilerima, ljubavnim romanima i krimićima, no vole se prepustiti i intrigantnim psihološkim romanima. Prepoznaju Osječani svih dobi GISKO i kao omiljeno mjesto okupljanja, zabave, učenja i usavršavanja, saznajemo od Siniše Petkovića, voditelja Posudbenoga odjela i Austrijske čitaonice.

Najčitaniji su naslovi u GISKO-u u 2019. godini bili strani bestseleri, pretežito psihološki trileri, pa je tako najposuđivaniji naslov "Paket", njemačkog majstora psihološkog trilera Sebastiana Fitzeka, s 209 posudbi. Slijede ga "Lažljivac među nama", Karen MacManus, sa 188 posudbi te "Pustila sam te", Clare Mackintosh, sa 147 posudbi.

Osječka je čitalačka publika rado posezala i za naslovima domaćih autora. Najpopularniji naslov bio je "Divlje guske" Julijane Adamović sa 126 posudbi. Roman "Ezan", osječke autorice Ivane Šojat, nalazi se na drugom mjestu sa 110 posudbi, a slijede ga "Bakrene sove‘‘ Pavla Pavličića i "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka.

Petković ističe kako je GISKO i u godini iza nas bio nezaobilazan izvor pouzdanih informacija, mjesto zabave i razonode te ozbiljnog rada i učenja.

- Knjiga, kao najbolji čovjekov prijatelj, poslužila je i u protekloj, 2019. godini građanima Osijeka i korisnicima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek kao virtualno prijevozno sredstvo, koje ih je odvelo na dugu avanturu i nepoznatu destinaciju. Bila je sjajnom inspiracijom, učiteljem, i, po tko zna koji put, poslužila kao lekcija, često vrlo korisna i praktična, ona koja pruža konkretne obavijesti ili ponekad apstraktna, filozofska razmišljanja. U svakom slučaju, pomogla je mnogima otvoriti um za nove zamisli i nove poglede na svijet - ističe Petković.

Protekla godina za Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek bila je godina velike i okrugle obljetnice, njezina 70. rođendana. Održan je niz predavanja, predstavljanja knjiga, književnih susreta, radionica i ostalih sjajnih događanja. U povodu Noći knjige 2019. brojnim aktivnostima i događanjima, organiziranima u suradnji s fakultetima i akademijom Sveučilišta u Osijeku, društvima, udrugama i pojedincima, obilježena je ova, sada već tradicionalna, manifestacija, a bogatim Festivalom slikovnice "Čuvari priča" knjižnica se uključila u program Osječkoga ljeta kulture. U Mjesecu hrvatske knjige održane su četiri velike književne večeri s domaćim osječkim spisateljima - Davorom Špišićem, Ivanom Šojat, Željkom Živković i Dragom Hedlom - kao i brojne aktivnosti za djecu i mlade. Za najmlađe sugrađane tijekom cijele godine organiziran je zaista impresivan broj radionica, predstavljanja knjiga i igraonica i u središnjoj knjižnici, i u ograncima.

- Jubilarno, 10. put organizirani su Dani austrijske kulture u Osijeku, nastavljene su radionice osposobljavanja za rad na računalu za naše starije sugrađane, umirovljenike te tečajevi engleskoga jezika u organizaciji udruge ‘Izvor‘, kao i ciklus predavanja pod nazivom ‘Sveučilišni ponedjeljak‘, prilikom kojih su mladi znanstvenici osječkoga sveučilišta jednom mjesečno održavali predavanja na određenu temu. U tjednima Harryja Pottera, Star Warsa i tjednu obilježavanja Međunarodnoga dana materinskoga jezika, organizirane su brojne radionice za mlade - ističe Petković.

Zadovoljan 2019. godinom, Petković ističe kako će GISKO i tijekom 2020. nastaviti s kvalitetnom organizacijom velikoga broja aktivnosti i promocije visoke kulture nabavom novih naslova, rada sa studentima, umirovljenicima, djecom, odraslima i svim prijateljima pisane riječi, dobre knjige i kulture.

- Koliko god tiskana knjiga i pisana riječ bile osporavane i zanemarivane u suvremenome, digitalnom dobu, veliki broj članova knjižnice, ali i posjetitelja različitih kulturno-promotivnih aktivnosti, dokaz su moći i snage. Svakako da pojedinci preferiraju digitalni oblik knjige, ali ipak najveći broj čitatelja i danas je najskloniji papirnom obliku, koji je umnogome nezamjenjiv - zaključuje Petković.

Ivan Alilović
209

puta posuđivan je roman “Paket” neprikosnovenog njemačkog majstora psihološkog trilera Sebastiana Fitzeka
DJEČJE KNJIGE
Kada je riječ o naslovima za djecu, mladi su Osječani najčešće odabirali “Najgoru djecu na svijetu” Davida Walliamsa, “Gregov dnevnik” Jeffa Kinneya, “Pip i Popi” Axela Schefflera i “Matematičku potragu” Davida Glovera. Među djelima domaćih autora najpopularniji je bio naslov “Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan” Jelene Pervan, kao i cijeli serijal o Mrljeku i Prljeku. Slijede ga “Maša i film” Sanje Pilić, “Kod kuće” Mladena Kušeca i “Moj tata se smanjuje” Eme Pongrašić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike