Osijek
2019. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Osječani najviše vole čitati psihološke trilere
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Najpopularniji domaći naslov bio je “Divlje guske” Julijane Adamović

Protekla 2019. godina, kada je riječ o posudbi u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, pokazala je još jednom da Osječani najčešće posežu za beletristikom, i to trilerima, ljubavnim romanima i krimićima, no vole se prepustiti i intrigantnim psihološkim romanima. Prepoznaju Osječani svih dobi GISKO i kao omiljeno mjesto okupljanja, zabave, učenja i usavršavanja, saznajemo od Siniše Petkovića, voditelja Posudbenoga odjela i Austrijske čitaonice.

Najčitaniji su naslovi u GISKO-u u 2019. godini bili strani bestseleri, pretežito psihološki trileri, pa je tako najposuđivaniji naslov "Paket", njemačkog majstora psihološkog trilera Sebastiana Fitzeka, s 209 posudbi. Slijede ga "Lažljivac među nama", Karen MacManus, sa 188 posudbi te "Pustila sam te", Clare Mackintosh, sa 147 posudbi.

Osječka je čitalačka publika rado posezala i za naslovima domaćih autora. Najpopularniji naslov bio je "Divlje guske" Julijane Adamović sa 126 posudbi. Roman "Ezan", osječke autorice Ivane Šojat, nalazi se na drugom mjestu sa 110 posudbi, a slijede ga "Bakrene sove‘‘ Pavla Pavličića i "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka.

Petković ističe kako je GISKO i u godini iza nas bio nezaobilazan izvor pouzdanih informacija, mjesto zabave i razonode te ozbiljnog rada i učenja.

- Knjiga, kao najbolji čovjekov prijatelj, poslužila je i u protekloj, 2019. godini građanima Osijeka i korisnicima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek kao virtualno prijevozno sredstvo, koje ih je odvelo na dugu avanturu i nepoznatu destinaciju. Bila je sjajnom inspiracijom, učiteljem, i, po tko zna koji put, poslužila kao lekcija, često vrlo korisna i praktična, ona koja pruža konkretne obavijesti ili ponekad apstraktna, filozofska razmišljanja. U svakom slučaju, pomogla je mnogima otvoriti um za nove zamisli i nove poglede na svijet - ističe Petković.

Protekla godina za Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek bila je godina velike i okrugle obljetnice, njezina 70. rođendana. Održan je niz predavanja, predstavljanja knjiga, književnih susreta, radionica i ostalih sjajnih događanja. U povodu Noći knjige 2019. brojnim aktivnostima i događanjima, organiziranima u suradnji s fakultetima i akademijom Sveučilišta u Osijeku, društvima, udrugama i pojedincima, obilježena je ova, sada već tradicionalna, manifestacija, a bogatim Festivalom slikovnice "Čuvari priča" knjižnica se uključila u program Osječkoga ljeta kulture. U Mjesecu hrvatske knjige održane su četiri velike književne večeri s domaćim osječkim spisateljima - Davorom Špišićem, Ivanom Šojat, Željkom Živković i Dragom Hedlom - kao i brojne aktivnosti za djecu i mlade. Za najmlađe sugrađane tijekom cijele godine organiziran je zaista impresivan broj radionica, predstavljanja knjiga i igraonica i u središnjoj knjižnici, i u ograncima.

- Jubilarno, 10. put organizirani su Dani austrijske kulture u Osijeku, nastavljene su radionice osposobljavanja za rad na računalu za naše starije sugrađane, umirovljenike te tečajevi engleskoga jezika u organizaciji udruge ‘Izvor‘, kao i ciklus predavanja pod nazivom ‘Sveučilišni ponedjeljak‘, prilikom kojih su mladi znanstvenici osječkoga sveučilišta jednom mjesečno održavali predavanja na određenu temu. U tjednima Harryja Pottera, Star Warsa i tjednu obilježavanja Međunarodnoga dana materinskoga jezika, organizirane su brojne radionice za mlade - ističe Petković.

Zadovoljan 2019. godinom, Petković ističe kako će GISKO i tijekom 2020. nastaviti s kvalitetnom organizacijom velikoga broja aktivnosti i promocije visoke kulture nabavom novih naslova, rada sa studentima, umirovljenicima, djecom, odraslima i svim prijateljima pisane riječi, dobre knjige i kulture.

- Koliko god tiskana knjiga i pisana riječ bile osporavane i zanemarivane u suvremenome, digitalnom dobu, veliki broj članova knjižnice, ali i posjetitelja različitih kulturno-promotivnih aktivnosti, dokaz su moći i snage. Svakako da pojedinci preferiraju digitalni oblik knjige, ali ipak najveći broj čitatelja i danas je najskloniji papirnom obliku, koji je umnogome nezamjenjiv - zaključuje Petković.

Ivan Alilović
209

puta posuđivan je roman “Paket” neprikosnovenog njemačkog majstora psihološkog trilera Sebastiana Fitzeka
DJEČJE KNJIGE
Kada je riječ o naslovima za djecu, mladi su Osječani najčešće odabirali “Najgoru djecu na svijetu” Davida Walliamsa, “Gregov dnevnik” Jeffa Kinneya, “Pip i Popi” Axela Schefflera i “Matematičku potragu” Davida Glovera. Među djelima domaćih autora najpopularniji je bio naslov “Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan” Jelene Pervan, kao i cijeli serijal o Mrljeku i Prljeku. Slijede ga “Maša i film” Sanje Pilić, “Kod kuće” Mladena Kušeca i “Moj tata se smanjuje” Eme Pongrašić.
Možda ste propustili...

GRAD ODOBRIO PROSTOR LUNAPARKU TIK DO RECIKLAŽNOG DVORIŠTA

Do lunaparka kod Zelenog otoka pješice se može doći samo iz smjera Uskih njiva

EUROPSKI TJEDAN ODRŽIVOG RAZVOJA U OSIJEKU

Čeka nas tjedan prepun zanimljivih radionica i priredbi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SREDIŠNJA MANIFESTACIJA UKRAJINACA U OSIJEKU

Koncert folkloraša nije
mogla omesti ni korona

2

OSJEČKI IZVIĐAČI

Javorovci na izletu u Kopačkom ritu

3

GLAZBENA RADIONICA ARS NOVA

U subotu upisi za poduke iz gitare, klavira, sintesajzera...